Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Laura Kotila, Valtioneuvosto

Juha Sipilä
Selityksen paikka. Pyrkikö Juha Sipilä viesteillään vaikuttamaan Ylen uutisointiin?Laura Kotila, Valtioneuvosto

Selityksen paikka. Pyrkikö Juha Sipilä viesteillään vaikuttamaan Ylen uutisointiin?

Vihreät moittivat Sipilää ja haluavat selityksen

30.11.2016 10.01

Lasse Leipola

Vihreät kansanedustajat moittivat pääministeri Juha Sipilän (kesk) toimintaa. Suomen Kuvalehden julkaisi viime yönä jutun, jonka mukaan pääministeri on sähköpostiviesteillään vaientanut Ylen.

Jutun mukaan Yle on jättänyt julkaisematta useita juttuja, joissa on käsitelty pääministerin mahdollista esteellisyyttä liittyen hänen sukulaistensa kauppoihin Terrafamen kanssa.

Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen kiisti väitteet keskiviikkoaamuna julkaistussa kirjoituksessaan. Hänen mukaansa Sipilän viestit olivat palautetta eivätkä vaikuttaneet journalistiseen päätöksentekoon.


Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kommentoi Sipilän toimintaa Facebook-sivullaan. Hänen mukaansa pääministerin tehtävässä olisi aina ymmärrettävä, että journalistiseen vapauteen puuttumisesta tai painostuksesta ei saisi tulla vähäisintäkään mielikuvaa.

”Toimittajien juttuja saa kritisoida, niin kuin vapaassa maassa pitää voida kritisoida kaikkea, mutta valta-asemassa olevalta pääministeriltä mielikuvaa painostuksesta ei saa syntyä – varsinkin julkisen palvelun mediatalon ollessa kyseessä”, Niinistö kirjoittaa.

Hänen mielestään on hyvä, että Ylen hallintoneuvoston puheenjohtaja Kimmo Kivelä (ps) vaatii lisäselvitystä tapahtuneesta. Kivelän vaatimuksesta uutisoi Maaseudun Tulevaisuus.


Myös muut vihreät ovat ennättäneet kommentoimaan asiaa sosiaalisessa mediassa. Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen kommentoi asiaa Facebookissa:

”Sipilällä on ollut koko ajan vaikeuksia ymmärtää roolinsa julkisuutta, päätöksenteossa vaadittua avoimuutta ja toimiensa kohdistuvaa kritiikkiä. Olisi varmasti helppoa, jos voisi kieltäsi mediaa arvostelemasta. Mutta demokraattisessa oikeusvaltiossa niin ei voi toimia.”

Kansanedustaja Ozan Yanar kirjoittaa puolestaan, ettei pääministeri Suomen kuvalehden jutun perusteella ymmärrä median tehtävää tai sananvapautta ollenkaan”

”Toimittajien painostaminen on vakava asia. Painostaminen on erityisen vastenmielistä, kun Ylen rahoitus on poliittisten päättäjien käsissä. Sipilä näyttää käyttävän sitä hyväkseen.”

Yanar vaatii selitystä pääministeriltä.

”Ei hän voi käyttää valtaansa näin.”

Myös kansanedustaja Olli-Poika Parviainen on kommentoi asiaa Facebookissa. Hänen mukaansa pääministeri on mennyt heikoille jäille.

”Ei tarvitse antaa suoraa käskyä, riittää jos lähettää riittävän selkeän ja tulkittavissa olevan viestin.”

Hänen mukaansa asia on riippumattoman median ja demokratian kannalta todella huolestuttava.

”Etenkin nyt kun tilanne on herkkä, toimittajille pitäisi antaa työrauha. (...) Keskusteleminen ja kysyminen ei ole väärin, vaikka se kuinka ärsyttäisi Sipilää.”

Puolueen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Touko Aalto kirjoittaa ymmärtävänsä, että Sipilän jääviyden tai esteellisyyden arviointi Terrafamen rahoituspäätöksen yhteydessä jakaa ihmisten mielipiteitä.

”Mutta Sipilän hyökkäyksen Yleisradiota kohtaan ei pitäisi jakaa mielipiteitä, pääministerin toiminta on yksinkertaisen tuomittavaa ja väärin”, Aalto kirjoittaa.

Juttuun lisätty Touko Aallon kommentit kello 10.27 ja Ville Niinistön kommentit kello 11.05.
Viite