Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Vihreiden Ville Niinistö sanoo, että sairausloman palkan leikkaus olisi koskenut etenkin pieni- ja keskituloisia.Iiro Törmä

Vihreiden Ville Niinistö sanoo, että sairausloman palkan leikkaus olisi koskenut etenkin pieni- ja keskituloisia.

Vihreät: Onneksi sairausloman palkkaa ei leikata

29.2.2016 15.12

Annakaisa Suni

Työmarkkinajärjestöt pääsivät sopuun niin sanotusta yhteiskuntasopimuksesta. Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto suhtautuvat sopimukseen varovaisen myönteisesti.

"Ensivaikutelma on positiivinen. Haluan kuitenkin tehdä tarkemman arvion siitä, miten päätökset kohdistuvat pienituloisiin, naisvaltaisiin aloihin", esityksen juuri eteensä saanut Niinistö sanoo.

"Yhteinen sopu on paljon parempi, kuin että hallitus olisi rätkäyttänyt pöytään epäinhimillisen pakkolakipaketin", Alanko-Kahiluoto sanoo.

Vihreät iloitsevat erityisesti siitä, että sopimus peruu leikkaukset sairausloman palkasta. Hallitus suunnitteli syksyllä, että ensimmäisestä sairauspäivästä tehtäisiin palkaton ja seuraavilta kahdeksalta päivältä maksettaisiin 80 prosenttia palkasta. Niinistön mukaan leikkaus olisi koskenut erityisesti pieni- ja keskituloisia, joilla ei ole mahdollisuutta tehdä etätyötä. Esimerkiksi hoitoalalla työskentelevä ei edes saa mennä töihin sairaana.


Uuden sopimuksen pääpiirteet ovat:

  • Palkkoja ei koroteta lainkaan vuonna 2017.
  • Vuosittainen työaika pitenee 24 tuntia eli noin kolme työpäivää.
  • Palkansaajien maksamaa osuutta työeläkemaksusta ja työttömyysvakuutusmaksusta nostetaan ja työnantajien maksamaa osuutta pienennetään.
  • Julkisen sektorin lomarahoja pienennetään 30 prosenttia. Leikkaus koskee kolmea seuraavaa vuotta.

"Toki täytyy sanoa, että työntekijäpuoli tässä joutuu maksamaan", Alanko-Kahiluoto sanoo.


Suomen hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen hallitusten pitää vielä hyväksyä sopimus, ennen kuin se tulee voimaan. Palkansaajajärjestö SAK ilmoitti, että se päättää asiasta vasta ensi viikolla.

Jos sopimus hyväksytään, hallitus ei aja läpi suunnittelemiaan niin sanottuja pakkolakeja. Niillä olisi leikattu sairausloman palkkaa, lomien kestoa ja lomarahoja sekä alennettu yritysten sosiaaliturvamaksuja.


Hallitus
on tarjonnut työmarkkinajärjestöille keppiä ja porkkanaa. Jos sopimusta ei synny, hallitus tekee miljardin euron lisäleikkaukset muun muassa työttömyysturvasta ja lapsilisistä ja korottaa veroja puolella miljardilla. Jos sopimus syntyy, hallitus keventää verotusta miljardilla eurolla.

Hallitusohjelman mukaan veroja kevennettäisiin kaikilta, pieni- ja keskituloisia painottaen. Niinistön mukaan on tärkeää, että juuri pieni- ja keskituloiset saavat suurimman hyödyn kevennyksistä.

Niinistö sanoo, että sopimus tekee ihmisten työllistämisestä yrityksille useita prosenttiyksikköjä edullisempaa kuin aiemmin.

"Yritysten pitää vastata huutoon ja työllistää enemmän", hän vaatii.

yhteiskuntasopimus 
Viite