Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vihreät

Helppo hymyillä. Vihreät on edelleen puoluebarometrin kärjessä.Vihreät

Helppo hymyillä. Vihreät on edelleen puoluebarometrin kärjessä.

Vihreät pidetyin puolue - äänestäjäkunta vielä epävarmaa

3.3.2017 17.03

Sammeli Heikkinen

Vihreät on suosituin puolue tänään perjantaina julkistetussa puoluebarometrissä. Kantar TNS -gallupfirman barometrissä vihreisiin suhtautui erittäin tai melko myönteisesti 44 prosenttia vastaajista.

Demareihin suhtautui myönteisesti 38 prosenttia ja kokoomukseen 36 prosenttia vastaajista. Vasemmistoliitosta tykkäsi 32 prosenttia. Perussuomalaisiin taas kertoi suhtautuvansa myönteisesti vain 23 prosenttia tutkimukseen vastanneista.

Suhtautuminen näihin viiteen puolueeseen on pysynyt jokseenkin samana verrattuna puolen vuoden takaiseen edelliseen barometriin.

Suuri muutos on tullut suhtautumisessa keskustaan. Keskusta herättää myönteisiä tuntemuksia 34 prosentissa vastaajista, mikä on seitsemän prosenttiyksikköä vähemmän kuin puoli vuotta sitten.


Barometrin perusteella vihreiden haaste tulevissa vaaleissa on kääntää myönteinen mielikuva puolueesta ääniksi. Vihreiden kannattajista 56 prosenttia arveli äänestävänsä vaaleissa varmasti. Perussuomalaisten kannattajilla äänestysvarmuus oli samaa luokkaa.

Keskustan, kokoomuksen, demareiden ja vasemmistoliittolaisten kannattajat puolestaan arvioivat äänestävänsä varmasti huomattavasti kovemmalla prosentilla. Kokoomuksen ja vasemmistoliiton takana seisovista peräti 78 prosenttia arvioi äänestävänsä varmasti ja keskustan ja demareiden kannattajissakin varmuus oli 70 prosentin luokkaa.

Kuntavaaleissa barometriin vastanneet päättävät ehdokkaan ensisijaisesti puolueen perusteella. Kaksi kolmesta vastaajasta aikoi valita ensin puolueen ja sitten sopivan ehdokkaan valitsemansa puolueen listoilta.

Puoluebarometriä varten haastateltiin noin 1 200 suomalaista helmikuun aikana.
Viite