Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mari Nieminen

Rahaa poliisille. Touko Aallon mielestä peruspoliisityö puree paremmin kuin tiedustelulain kiirehtiminen.Mari Nieminen

Rahaa poliisille. Touko Aallon mielestä peruspoliisityö puree paremmin kuin tiedustelulain kiirehtiminen.

Vihreät poliitikot Turun puukotuksista: Lisää rahaa poliisille ja rauhallista päätöksentekoa

21.8.2017 18.29

Sammeli Heikkinen

Turun puukotusten vuoksi ei ole syytä tehdä rajuja poliittisia päätöksiä. Sen sijaan budjettiriihessä pitäisi lisätä poliisin määrärahoja, arvioivat Vihreän Langan haastattelemat vihreät poliitikot.

Poliisi tutkii perjantaisia Turun puukotuksia terroristisina murhina. Kiinniotetun päätekijän, 18-vuotiaan marokkolaisen miehen, lisäksi poliisi esittää neljää muuta marokkolaista vangittavaksi. Muita miehiä epäillään osallisuudesta terroristisiin murhiin. Miehet ovat kiistäneet syyllisyytensä.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto korostaa rauhallista suhtautumista tilanteeseen ja toivoo malttia kaikilta puolueilta.

”Aion tänään soittaa kaikki puoluejohtajat läpi ja keskustella heidän kanssaan kanssaan siitä, miten tilannetta voidaan vakauttaa ja rauhoittaa. Tämä on kova paikka, mutta yhdessä me voidaan kulkea läpi vaikean ajan. Jos joku puolue käyttää tätä oman agendansa ajamiseen, seurauksena voi olla suurta sekasortoa.”

Oletko havainnut tällaista politikointia?

”En ole ehtinyt vilkuilla nyt sivulle, vaan olen pitänyt silmät niin sanotusti pelivälineessä. Kun soitan puheenjohtajat läpi, tilannekuva selvenee.”


Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto arvioi, että puukotukset paitsi herättävät pelkoa, myös valpastavat ihmisiä, mistä voi olla hyötyäkin.

”Viranomaiset ja kansalaisyhteiskunta, tavalliset ihmiset, valpastuvat seuraamaan radikalisoitumisen tai pahan olon tai väkivallan merkkejä ympäristössään.”

Haaviston mukaan herkistyminen voi johtaa parhaimmillaan siihen, että mahdolliseen uuteen uhkaavaan tilanteeseen puututaan ajoissa.

Tällainen herkistyminen voi vaikuttaa maahanmuuttajayhteisössä muuta yhteiskuntaa enemmän, sillä Haavisto arvioi, että maahanmuuttajat voivat olla kantaväestöä järkyttyneempiä puukotuksista.


Koko kansaa koskettavien kriisien aikana poliitikoilta vaaditaan julkisuudessa jämeriä ja nopeita toimia. Onko nyt siis toimittava nopeasti?

”Olennaista on, että tehdään fiksuja ja harkittuja päätöksiä. Pidetään pää kylmänä ja sydän lämpimänä”, vihreä kansanedustaja Olli-Poika Parviainen sanoo.

Parviainen on eduskunnan hallintovaliokunnan jäsen. Hallintovaliokunnalle kuuluu suuri osa terrorismintorjuntaa koskevan lainsäädönnön valmistelusta. Viime aikoina valiokunta on käsitellyt muun muassa tietojenvaihdon ja EU:n rajavalvonnan tehostamista koskeneita asioita.

”Ekstremismin torjunta on enimmäkseen arkista käsityötä. Sosiaalipolitiikkaa, viranomaisyhteistyötä ja esimerkiksi uskonnollisten ryhmien kanssa yhdessä toimimista.”

Maahanmuuttopolitiikan muuttamisella Parviainen ei usko olevan vaikutusta turvallisuuteen lyhyellä aikavälillä. Esimerkiksi turvapaikkapolitiikkaa säätelevät myös kansainväliset sopimukset. Parviainen arvioi, että hallituksen kireä maahanmuuttopolitiikka on voinut jopa vaikeuttaa radikalisoitumisen ehkäisemistä.

"Esimerkiksi perheenyhdistämisten vaikeuttamisella on voinut olla tällainen vaikutus."

Haaviston mielestä Turun puukotuksista tarvitaan enemmän tietoa, ennen kuin voidaan sanoa mikä on oikea tapa vastata niihin.

”Onko teko ollut jonkun järjestön ohjaama ja käskemä vai onko tekijä hakenut itse inspriraatiota esimerkiksi internetistä? Onko kyseessä niin sanottu yksinäinen susi vai ei?”


Turun puukotusten jälkeen julkisuuteen on nostettu uudet sotilas- ja siviilitiedustelulait ja niiden säätämiseen liittyvä perustuslain muutos. Muun muassa pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja presidentti Sauli Niinistö ovat puhuneet lakien säätämisen kiireellisyydestä.

Parviaisen mukaan puukotuksista ei ole vielä saatavilla sellaista tietoa, jonka perusteella tiedustelulain vaatimaa perustuslain muutosta olisi syytä kiirehtiä.

”Perustuslain muuttamiseen kiireellisenä tarvitaan erityisen painavat syyt. Kukaan ei vielä tiedä, olisiko tiedustelulaki auttanut Turun tapauksessa. En sulje kiireellistä päätöksentekoa pois vaihtoehdoista, mutta kaipaan tiedustelulaille kattavaa käsittelyä.”

Haavistoa on häirinnyt se, että sotilas- ja siviilitiedustelu on niputettu yhteen. Sotilastiedustelulakiin ei hänen mukaansa liity samanlaisia, kansalaisten oikeuksiin liittyviä ongelmia, kuin siviilitiedustelulakiin.

”Siviilitiedustelulain ongelmat voivat olla yksityiskohdissa. Jos oikeusturva on kunnossa, nopeakin edistäminen voi sopia. Mutta se ei ole suomalainen tapa tehdä lainsäädäntöä, että ongelmat vain huitaistaisiin sivuun, jotta voidaan toimia nopeasti.”

Aallon mielestä uusien lakien säätämisellä ei ole niin kiire, etteikö ongelmakohdista ehdittäisi keskustella.

”Lait tarvitaan, kysymys on siitä, millä reunaehdoilla. Kysymys on perusasioista, ihmisten yksityisyydensuojasta. Miten se taataan ja kuka valvoo valvojaa? Pidän pikkuisen ikävänä, että lakia ajetaan tällaisen tapahtuman varjolla”, Aalto sanoo.


Aallon mukaan tiedustelulain merkitys terrorismin torjunnassa on joka tapauksessa pienempi kuin toisen keinon, jonka takana vihreät ovat. Vihreät haluavat lisätä poliisin määrärahoja niin, että poliisit paitsi näkyvät kaupunkikuvassa myös voivat tutkia tehokkaasti epäiltyjä rikoksia.

”Budjettiriihessä peruspoliisityöhön on saatava lisää rahaa”, Aalto vaatii.

Haaviston mukaan vihreät on jo pitkään ajanut linjaa, että poliisin on näyttävä kaupunkikuvassa. Poliisi yleisötapahtumassa lisää ihmisten turvallisuudentunnetta.

”Ja jos jotain tapahtuu, poliisi on lähellä. Turussa tämä kaveri ehti heilua veitsen kanssa onneksi vain kolme minuuttia. Siitä saa kiittää poliisia ja tilanteeseen puuttuneita kanssaihmisiä”, Haavisto sanoo.

Parviaisen mukaan eduskunnan hallintovaliokunta on täysin yksimielinen siitä, että poliisin resursseja on parannettava.

”Poliisien määrä vaikuttaa suoraan arjen turvallisuuteen. Pallo on hallituksella, päätöksiä voi tehdä syksyn budjettiriihessä ja kevään kehysriihessä. Poliisiin tarvitaan riittävästi työntekijöitä. Lisäksi pitää olla käytössä pehmeät keinot. Yhteiskunnan on voitava ottaa koppi, jos näyttää siltä, että jonkun ihmisen meininki menee sellaiseksi, että väliintuloa tarvitaan.”


Lisää aiheesta:



Viite