Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sammeli Heikkinen

Vihreät Mikkelissä
Loukut pois! Vihreä eduskuntaryhmä kokoustaa torstain ja perjantain Mikkelissä. Torstaina puolue esitteli viisi aloitetta kannustinloukkujen purkamiseksi.Sammeli Heikkinen

Loukut pois! Vihreä eduskuntaryhmä kokoustaa torstain ja perjantain Mikkelissä. Torstaina puolue esitteli viisi aloitetta kannustinloukkujen purkamiseksi.

Vihreät purkaisi kannustinloukkuja maksuttomalla varhaiskasvatuksella

26.1.2017 16.07

Sammeli Heikkinen

Vihreät ehdottaa, että varhaiskasvatus muutettaisiin maksuttomaksi. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että esimerkiksi päiväkotipäivän pedagoginen osuus – neljä tuntia päivässä – ei olisi enää maksullista. Sen ylimenevältä osalta laskutettaisiin tunneittain.

Vihreiden eduskunnan tietopalvelulla teettämän laskelman perusteella maksuton varhaiskasvatus madaltaisi kynnystä ottaa vastaan töitä, vaikka lapsen joutuisi sen takia siirtämään kotihoidosta päivähoitoon.

"Monessa perheessä joudutaan nykyään miettimään, kannattaako toisen vanhemman ottaa vastaan töitä, jos lapsi joutuu sen vuoksi maksulliseen päivähoitoon", vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen perusteli ehdotusta torstaina Mikkelissä.

Mikkonen ja puheenjohtaja Ville Niinistö esittelivät Mikkelissä varhaiskasvatusaloitteen lisäksi neljä muuta kannustusloukkujen purkamiseen liittyvää aloitetta.


Vihreiden mielestä työttömyysturvaa voisi muokata enemmän suhdanteista riippuvaiseksi. Hyvässä työtilanteessa työttömyysturvan kestoa voisi lyhentää niin, että työttömyysjakson alussa turva olisi korkeampi. Mallilla ei siis pyrittäisi kustannussäästöihin, vaan työttömyysturvaa maksettaisiin sama määrä eri ajassa.

Asumistuen tason taas voisi vihreiden mielestä mahdollisesti sitoa asuinalueen vuokratasoon. Tämä yhdessä kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen rakentamisen kanssa voisi pitää asumiskustannuksia kurissa nykymallia paremmin.

Näiden muutosten lisäksi vihreät helpottaisi muuttamista alentamalla asunnonmyynnistä perittävää varainsiirtoveroa ja helpottaisi yrittäjyyden kokeilemista nykyistä paremmalla vakuutusturvalla.


Vihreät paljastaa kuntavaaliteemansa viikonloppuna. Varhaiskasvatusteema sopii myös kuntavaalikamppailuun, sillä kasvatus on yksi tärkeimmistä tehtävistä, joka jää kunnille sote- ja maakuntauudistuksen jälkeen, kun sairaanhoito siirtyy maakuntien tehtäväksi.

Niinistö ei vielä paljastanut puolueen kuntavaalikättä, mutta kertoi, että vihreiden näkemyksen mukaan sellainen kunta menestyy, jonka palvelut ovat kunnossa.

Niinistön mukaan vihreät tavoittelee etelän suurissa kaupungeissa jopa suurimman puolueen paikkaa. Maakuntakeskuksissa taas puolue pyrkii merkittäväksi voimaksi ja pienemmillä paikkakunnilla tavoitteena on saada enemmän vihreitä edustajia valtuustoihin.

Mikkonen arvioi, että valtakunnanpolitiikka näkyy kuntavaaleissa ja niissä äänestämisessä paljon siitä huolimatta, että kyseessä ovat paikallisvaalit.

Vihreiden lähtökohta vaaleihin on hyvä. Ylen torstaiaamuna julkaiseman gallupin perusteella jopa liki 14 prosenttia suomalaisista voisi äänestää kuntavaaleissa vihreitä. Vuoden 2012 vaaleissa vihreiden kannatus oli 8,5 prosenttia.
Viite