Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

loppukiri. "Vihreillähän usein on niin, että gallupit lupaavat parempaa lukua, kuin mikä toteutuu. Meidän olisi hirveän tärkeää saada omat äänestäjät liikkeelle", sanoo Outi Alanko-Kahiluoto.Iiro Törmä

loppukiri. "Vihreillähän usein on niin, että gallupit lupaavat parempaa lukua, kuin mikä toteutuu. Meidän olisi hirveän tärkeää saada omat äänestäjät liikkeelle", sanoo Outi Alanko-Kahiluoto.

Vihreät uskovat 15 paikkaan

14.4.2015 17.34

Annakaisa Suni

Kahdeksalta tiistai-aamuna lämpötila on heikosti plussan puolella. Vihreiden vaalibussi on pysäköity Helsingin rautatieaseman eteen, ja sen lähistöllä vihreät helsinkiläisehdokkaat tarjoavat esitteitään ohi käveleville työmatkalaisille.

Demarit kokoomukseen vaihtanut taloustieteilijä Juhana Vartiainen tulee juttelemaan lippuaan pystyttävälle vihreiden Antero Vartialle.

"Mä fanitan Vartiaista ihan älyttömän paljon", Antero Vartia sanoo hetken päästä Vihreälle Langalle.

"Tiedän, että hänen puheensa kuulostavat kovilta, mutta tavoitteet ovat ihan yhteneväisiä. Ylen vaalikonevastausten perusteella Vartiaisen täppä taitaa olla suurin piirtein lähimpänä mua", sanoo Vartia, joka haluaa muun muassa heikentää irtisanomissuojaa pienyrityksissä. Vartian mukaan se auttaisi kaikkein heikoimmassa asemassa olevia työttömiä.

Vartia uskoo vihreiden saavan koko maassa 15 ja Helsingissä 5 paikkaa. Hänen mielestään on väärin kysyä, millä vihreät saisi revittyä kaulaa gallupeissa rinta rinnan etenevään vasemmistoliittoon. Helsingin Sanomien julkaisemassa tuoreimmassa mittauksessa vihreiden kannatus on 8,1 prosenttia, vasemmistoliiton 8,5.

"Haluaisin nähdä, että vihreät on seuraavissa vaaleissa 15 prosentin puolue. Se vaatii sitä, että puhutaan vielä enemmän talousasioista kokonaisuutena. Jos perussuomalaiset pystyi mitättömyydestä kasvamaan tuohon kokoluokkaan, niin kyllä pystyy vihreät tällä porukalla kasvattamaan kansansuosiotaan."

Metron ovensuulla päivystävä kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto on tullut paikalle jo varttia yli seitsemän.

"Ihan ok", hän naurahtaa tunnelmista viileässä aamuruuhkassa.

"Olen ollut monena aamuna Siilitien metrolla, ja siellä menee hyvin esitteet kaupaksi. Keskustassa ihmiset vaikuttavat kyllästyneemmiltä vaaleihin."

Alanko-Kahiluoto on kuitenkin sitä mieltä, että ihmiset arvostavat kadulle jalkautuvaa poliitikkoa. Negatiivista palautetta hän kertoo saaneensa hämmentävän vähän. Äänestäjät ovat halunneet puhua erityisesti vanhustenhoidosta, Talvivaarasta ja perustulosta.

Alanko-Kahiluoto rahoittaa 35 000 euron kampanjansa pääosin omista varoistaan.

"Kyllähän sitä tuntee kateutta vasemmistopuolueita kohtaan, jotka kehuskelevat ay-tuillaan. Mutta toisaalta itsehän olen valinnut vihreät nimenomaan siksi, että vihreät ei ole eturyhmäpuolue."

Alanko-Kahiluoto uskoo vihreiden saavan Helsingistä 5 ja koko maasta 15 edustajaa.

"Vihreillähän usein on niin, että gallupit lupaavat parempaa lukua, kuin mikä toteutuu. Meidän olisi hirveän tärkeää saada omat äänestäjät liikkeelle."

Myös vieressä kampanjoiva kansanedustaja Johanna Sumuvuori uskoo viiteen paikkaan Helsingistä.

"Koko maassa 15 paikkaa on varmaan ihan realistinen, mutta olisi ihanaa saada lähemmäs 20."

Myös Sumuvuoren mielestä ihmisten antama palaute on ollut positiivisempaa kuin vuonna 2011. Leo Stranius on sentään kuullut klassikkopalautetta:

"Peruspalautetta on, että te kannatatte ydinvoimaa, niin en voi äänestää vihreitä. Ja että te ette lähteneet hallituksesta, kun lisättiin ydinvoimaa. Sitten yrittää väittää, että kyllä me lähdettiin."

Jari Tervo syytti eilisessä Ylen kolumnissaan muita puolueita keskustan liehittelystä. Stranius ja Sumuvuori ovat sitä mieltä, että vihreät ei ole nuoleskeluun syyllistynyt.

"Itse olen enemmän yrittänyt haastaa. Kirjoitin esimerkiksi, että ympäristöministeriön lakkauttaminen on Sipilän märkä uni", Sumuvuori sanoo.

Lounasaikaan vihreiden bussi on siirtynyt Töölöntorille. Maria Ohisalo kertoo tiimiläistensä jakaneen jo 40 000 esitettä ja heittää pyydettäessä päivän rohkeimman veikkauksen: 19 vihreää kansanedustajaa.

Tiistaina hyisen Töölöntorin yli kulkee vain muutama äänestäjä. Kansanedustaja Pekka Haavisto tervehtii heistä jokaista, ja jokainen myös jää hetkeksi juttelemaan, vaikka ennakkoäänestämisestä tai Pisararadasta.

Haaviston povataan saavan yhden Helsingin suurimmista äänisaaliista. Monet muistavat vielä hänen presidentinvaalikampanjansa ja haluavat kertoa, että äänestivät Haavistoa kolme vuotta sitten. Haavistolla itsellään ei ole äänitavoitetta.

"Jonain päivänä oli 20 ihmistä peräkkäin käynyt sanomassa, että sä pääset kuitenkin, me äänestetään jotain muuta. Niin mä sille 21:lle sanoin, että kyllä äänet kelpaa kaikille meille."

Viereisen kukkakaupan myyjä tuo Haavistolle ruusun. Haavisto kiittelee, kirjoittaa nimmarin ja kysyy, mistä hyvästä hän saa kukan.

"Mä äänestän sua. Siksi."

eduskuntavaalit 2015 
Viite