Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Laura Kotila / VNK

Vanhaan malliin? Juha Sipilä ehti jo julistaa, ettei hallitusta tarvitse hajottaa, mutta tilanne on epäselvä.Laura Kotila / VNK

Vanhaan malliin? Juha Sipilä ehti jo julistaa, ettei hallitusta tarvitse hajottaa, mutta tilanne on epäselvä.

Vihreät: Uusi vaihtoehto -ryhmä voisi koventaa hallituspolitiikkaa

13.6.2017 16.13

Jenni Leukumaavaara

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö arvelee hallituksen politiikan jatkuvan muuten ennallaan, mutta aiempaa epävakaampana.

"Vihreiden mielestä uusien vaalien kautta eteneminen olisi yhä paras vaihtoehto, mutta nyt näyttää siltä että hallitus jatkaa sillä kovalla linjalla, jota olemme kritisoineet", Niinistö sanoo.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen sanoo perussuomalaisten hajoamisen ja uuden eduskuntaryhmän syntymisen olevan yllättävä mutta ymmärrettävä ratkaisu. Hänen mukaansa uuteen puolueeseen siirtyneet perussuomalaiset ovat olleet helpottuneita tilanteesta.

Vihreille jännitystä tuo myös se, tuleeko esimerkiksi valiokuntapaikkoihin muutoksia perussuomalaisten jakautumisen myötä. Halla-aholaisiin on nykytietojen perusteella jäämässä kuusitoista kansanedustajaa. Vihreissä on viisitoista kansanedustajaa.


Useiden eri puolueiden kansanedustajien mukaan perussuomalaisten hajoaminen ja uuden ryhmän perustaminen on ollut vireillä jo jonkin aikaa, vaikka moni uuden puolueen jäsen vielä viikonloppuna vakuutteli puolueen yhtenäisyyttä.

Tiistaina iltapäivällä pääministeri Juha Sipilä sanoi, että Uusi vaihtoehto -ryhmän myötä hallitus pystyy jatkamaan entisellä kokoonpanolla. Tämä tarkoittaisi, että hallitusspekulaatioissa mukana olleet rkp ja kristillisdemokraatit jäisivät oppositioon. Epäselvää tosin on, voiko Uusi vaihtoehto -ryhmän katsoa olevan sama kuin vaaleilla valittu perussuomalaiset.  

"Hyvä, että Soini ja kumppanit yrittävät nyt paikata vahinkoaan lähteä aikoinaan flirttailemaan laitaoikeiston kanssa", kansanedustaja Ollipoika Parviainen sanoo.

Parviainen huomauttaa, että jos soinilaiset ovat muodostamassa hallitusta, syntyy sekä hallitukseen että oppositioon maahanmuuttokriittinen porukka. Hän arvelee sen koventavan maahanmuuttokeskustelua ja retoriikkaa.


Samaa mieltä on Ozan Yanar, joka kertoi vielä aamulla huumorilla kysyneensä perussuomalaisilta kollegoilta, onko puolue hajoamassa. Yllättävät kasvonilmeet saivat Yanarin arvaamaan, että jotain on meneillään.

"Kyllä tämä yllätyksenä tuli. Jos hallitus nyt täydentyy soinilaisilla, samanlainen ihmisoikeuksia nakertava ja köyhiä kyykyttävä politiikka tulee jatkumaan. En usko, että soinilaiset kilpailevat halla-aholaisten kanssa inhimillisyydellä. En usko, että tässä olisi mitään lievennystä suomalaiseen politiikkaan tulossa."

"Olisin toivonut, että olisi aidosti katsottu halla-aholaisen linjan kannatus. Varmaan kenellekään ei ole ihan selvää mitä nyt tapahtuu. Kauas on tultu siitä, että kansa on puhunut ja pulinat pois", Emma Kari sanoo.

Vihreät kansanedustajat sanovat jatkavansa oppositiopolitiikkaa entiseen malliin.


Juttua päivitetty 13.6.2017 klo 17.13: Päivitetty juttua kappaleella, jossa kerrotaan hallituksen jatkavan todennäköisesti entisellä kokoonpanolla. Poistettu kappale, jossa uudeksi hallituspohjaksi arvioitiin keskusta, kokoomus, Uusi vaihtoehto -ryhmä ja kristillisdemokraatit. 

 

politiikka  hallituskriisi  perussuomalaiset  Vihreät 
Viite