Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

StockMonkeys.com / Chris Potter

Rahaa
kasvamaan. Vihreät toivoo, että pienten osinkotulojen verovapaus houkuttelisi sijoituksiin ja auttaisi yksinyrittäjiä palkkaamaan ensimmäisen työntekijän.StockMonkeys.com / Chris Potter

kasvamaan. Vihreät toivoo, että pienten osinkotulojen verovapaus houkuttelisi sijoituksiin ja auttaisi yksinyrittäjiä palkkaamaan ensimmäisen työntekijän.

Vihreät vapauttaisi pienet osinkotulot veroista

15.2.2015 13.13

Annakaisa Suni

Vihreät tekisi 2 000 euron vuosittaisista pääomatuloista verovapaita. Puoluevaltuuskunta hyväksyi veropoliittisen ohjelman tänään Kouvolassa.

”Haluamme joukkorahoittaa Suomea uuteen kasvuun ja antaa selkeän porkkanan piensijoittajille ja pienyrittäjille”, sanoo taloustyöryhmää vetänyt Jaakko Mustakallio Vihreälle Langalle.

Esimerkiksi 2 000 euron pääomatulon vuodessa saavalle piensijoittajalle jäisi 600 euroa enemmän käteen. Pääomatulojen verotus kevenisi noin 10 000 euron vuosituloon saakka. Vihreät toivoo, että kevennys houkuttelisi sijoituksiin ja lisäisi investointeja. Yhdessä arvonlisäveron alarajan noston kanssa vähennys helpottaisi ensimmäisen työntekijän palkkaamista pienyrityksiin.

Kokonaisuutena pääomaverotus ei kevenisi, vaan yli 30 000 euron vuositulojen veroprosentti nousisi nykyisestä 33:sta 35:en.

Vihreät keventäisi pienten palkkojen, eläkkeiden ja tukien verotusta.

”Tässä otetaan taas selkeästi yksi askel kohti perustuloa”, Mustakallio sanoo.

Vihreiden mallissa alle 560 euron kuukausittaiset ansiotulot, eläkkeet ja sosiaalietuudet olisivat kokonaan verovapaita. Summa on sama kuin vihreiden ajama veroton perustulo.

Ansiotulot noin 10 000 euroon asti vuodessa ovat jo nykyään verottomia. Vihreät poistaisi veron myös eläkkeiltä ja päivärahoilta, jotka jäävät alle 6 720 euroon vuodessa, eli 560 euroon kuukaudessa. Samalla pienistä ansiotuloista tehtävää vähennystä laajennettaisiin niin, että kaikkien alle 26 000 euroa vuodessa tienaavien verotus kevenisi jonkin verran. Alle 22 000 euron vuosieläkkeet ja alle 20 000 euron vuosittaiset päivärahat kevenisivät. Nämä pienituloisten veronkevennykset maksaisivat valtiolle 840 miljoonaa euroa vuodessa, kun dynaamisia vaikutuksia ei ole otettu huomioon.

”Uudistus lisää huomattavasti työn tekemisen kannustimia. Jos voidaan antaa parhaimmillaan 700 euroa enemmän kuussa käteen, se tarkoittaa, että mitä tahansa työtä on järkevämpi ottaa vastaan”, Mustakallio sanoo.

Vihreät vähentäisi ympäristölle haitallisia verotukia, kuten kaivosteollisuuden ja turpeen polttamisen tukia, vähintään 800 miljoonalla eurolla.

Vihreät  verotus 
Viite