Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Ville Niinistö
hallitustunnustelut käynnissä. Vihreät ei sulje pois yhteistyötä minkään puolueen kanssa, mutta ei hyväksy ylisuuria menoleikkauksia, sanoo Ville Niinistö.Iiro Törmä

hallitustunnustelut käynnissä. Vihreät ei sulje pois yhteistyötä minkään puolueen kanssa, mutta ei hyväksy ylisuuria menoleikkauksia, sanoo Ville Niinistö.

Vihreät vastustaa ylisuuria leikkauksia - kaukana kokoomuksesta

29.4.2015 17.29

Annakaisa Suni

Vihreiden ja kokoomuksen on vaikea mahtua samaan hallitukseen.

Todennäköisimpänä tällä hetkellä pidetään sitä, että seuraavassa hallituksessa on keskustan lisäksi ainakin perussuomalaiset ja joko kokoomus tai sdp. Hallitustunnusteluita läheltä seuraava lähde sanoo kuitenkin Vihreälle Langalle, että myös keskustan, kokoomuksen, vihreiden ja rkp:n hallitus olisi täysin mahdollinen. Kokoomuksen ja vihreiden on kuitenkin vaikea päästä yhteisymmärrykseen.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö sanoo, että suhtautuminen julkisiin menoleikkauksiin erottaa vihreitä ja kokoomusta.

"Meille on tärkeintä, että taloutta uudistetaan niin, että ihmisarvoa puolustetaan, heikoimmassa asemassa olevien ihmisten taloudellinen tilanne turvataan, koulutukseen panostetaan ja ympäristöarvoja puolustetaan. Sellaisiin ylisuuriin leikkauksiin ei ole varaa, joissa leikataan pienituloisimmilta ihmisiltä", Niinistö sanoi valtiopäivien avajaisissa Finlandia-talossa tänään keskiviikkona.

Hän toteaa, että vihreät ei tässä vaiheessa sulje pois yhteistyötä minkään puolueen kanssa. Niinistö sanoi Langalle viime viikolla, että mitä oikeistolaisempi hallitus on, sitä vaikeampi vihreiden on olla mukana.

Vihreiden varapuheenjohtaja, tuore kansanedustaja Krista Mikkonen on samalla linjalla.

"Ne leikkaukset ja indeksijäädytykset, joita kokoomus esitti ohjelmassaan, ovat sellaisia, mihin emme voi lähteä."

Tuore kansanedustaja Antero Vartia toteaa, että porvarihallitukseen osallistumisella olisi myös hyviä puolia. Perustulokokeilu voisi toteutua todennäköisemmin kuin hallituksessa, jossa sdp on mukana.

Vihreiden ja kokoomuksen välejä jäytää myös viime hallituskauden loppu. Vihreiden lähdettyä hallituksesta ympäristöministeriksi tuli kokoomuksen Sanni Grahn-Laasonen, joka pysäytti lähes valmiin soidensuojeluohjelman.

"Koko hallituskauden ajan meidän piti tehdä paljon töitä sen eteen, että tehtiin kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa ja kestävää luonnosuojelu- ja ympäristöpolitiikkaa. Mutta se tuli varmasti yllätyksenä, kuinka radikaalisti hallituksen linja muuttui siinä vaiheessa, kun vihreät ei enää ollut sitä puolustamassa", sanoo tuore kansanedustaja Emma Kari.

Sanni Grahn-Laasonen itse ei kommentoi kokoomuksen ja vihreiden välien viilenemistä. Hän toteaa, että kokoomus pystyy tekemään yhteistyötä kaikkien puolueiden kanssa.

Hallitusta kasaava Juha Sipilä (kesk) antoi puolueille eilen 15 kysymystä, joihin hän odottaa vastausta huomenna torstaina klo 14 mennessä. Kysymyksiin kuuluu myös hallitusohjelmalinjaukset eurokriisin hoidosta ja ilmastopolitiikasta.

Tuore vihreä kansanedustaja Ozan Yanar sanoo pettyneensä Sipilän kysymysten negatiiviseen sävyyn EU-politiikkaan liittyen. Hän toteaa myös, että Sipilä kysyy leikkauksista eikä mainitse täsmäelvytyksen mahdollisuuksia.

"Ilmastotavoitteisiin olisi voinut myös keskittyä konkreettisemmin", Yanar sanoo.

Vihreä eduskuntaryhmä valmisteli vastauksia kysymyksiin tänään. Lopulliset vastaukset muotoillaan yhdessä puoluevaltuuskunnan kanssa huomenna.

Vihreiden vastauksissa ei taktikoida vaan kerrataan tuttua vihreää linjaa, sanovat puolueen kansanedustajat. Linjaukset löytyvät vihreiden lukuisista poliittisista ohjelmista.

"Suomi on tuhansien järvien maa ja vihreät tuhansien poliittisten ohjelmien puolue", veistelee Touko Aalto.

Juha Sipilä kutsuu valitsemansa puolueet hallituneuvotteluihin ensi viikolla.

hallitusneuvottelut 
Viite