Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sammeli Heikkinen

Sammeli Heikkinen

Vihreät vetää linjaa: politiikkaohjelmaa sorvataan kesän puoluekokoukseen

27.2.2018 12.37

Jenni Leukumaavaara

Vihreiden tärkeimmät poliittiset linjat ovat sorvissa juuri nyt. Puolue valmistelee parhaillaan uutta poliittista tavoiteohjelmaa vuosille 2019–2023.

Pääteemoja ovat edellisen ohjelman tapaan ympäristö ja ilmasto, köyhyyden vähentäminen, vihreä talous ja feministinen yhteiskunta.

Globaali turvallisuuspolitiikka korostuu aiempaa enemmän, koska suurvallat käpertyvät ja jytkyjä on edellisen ohjelman laatimisen, eli vuoden 2014, jälkeen tullut yhä suurempiin maihin.

Uutena avauksena on järjestäytyneen rasismin kirjaaminen rikoslakiin. Isoja kokonaisuuksia ovat sosiaaliturvan uudistus perustulon suuntaan sekä yritystukien perkaaminen.


Ohjelmatyötä vetävä vihreiden kansanedustaja Olli-Poika Parviainen sanoo, että vaikka perustuloon näyttäisi tämän hallituksen kokeilun ja etenkin kokeilun lopettamisen vuoksi olevan matkaa, vihreiden poliittisessa ohjelmassa luodaan askelmerkkejä perustuloa kohti.

”Esimerkiksi tulorekisterin avulla voidaan nopeasti mahdollistaa sosiaalietuuksien parempi reagointi muuttuviin tilanteisiin. Siirtymiä eri työtilanteista toiseen voidaan helpottaa, ja työllistämistä ja työllistymistä voidaan edistää esimerkiksi verotuksen kautta”, Parviainen sanoo.

Vihreiden pitkään ajamassa haitallisten yritystukien karsimisessa olennaista on, että se mahdollistaisi yhteiskunnan elinkeinorakenteen uudistumisen.

Edellisen ohjelman tavoitteista ovat toteutuneet esimerkiksi tasa-arvoinen avioliittolaki ja äitiyslaki.


Puolue valmistelee ohjelmaa aiempaa osallistavammin. Sitä hiotaan työpajoissa ja kuulemiskierroksilla. Huhtikuun alkuun asti luonnos on jäsenten kommentoitavana.

”Pyrimme siihen, että kun ohjelma saapuu puoluekokoukseen, kaikki olisivat jo voineet kommentoida”, Parviainen kertoo.

Vihreiden nuorten puheenjohtaja Iiris Suomelan mukaan ohjelmassa on sukupolvinäkökulma, mikä erottaa vihreitä muista puolueista. Vuoden 2008 talouskriisin jälkeen aikuistunut sukupolvi on keskimäärin vähävaraisempi kuin vanhempansa.

”Tämän näkökulman jakaa moni vihreä, emme aja vain oman sukupolvemme asiaa”, Suomela sanoo.  

Ohjelma hyväksytään puoluekokouksessa Vantaalla kesäkuussa.

Vihreät  puoluekokous  perusturva  perustulo  yritystuet  Rasismi 
Viite