Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Susanna Nordvall

Palikat kohdillaan? Soteuudistuksen valmistelua syytetään kaoottiseksi. Susanna Nordvall

Palikat kohdillaan? Soteuudistuksen valmistelua syytetään kaoottiseksi. 

Vihreät: Yksityistäminen uhkaa terveydenhuollon kruununjalokiveä

3.5.2018 17.12

Riikka Suominen

Vihreät tyrmää soteuudistuksen avauksen yksityisiin neuvoloihin. 

”Neuvolajärjestelemä on suomalaisen terveydenhuollon kruununjalokivi. Nyt hallitus aikoo soten yhteydessä tuoda neuvolat asiakassetelin piiriin”, arvosteli vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto eduskunnan kyselytunnilla. Maakunta voi halutessaan tarjota yksityisiä neuvoloita ja antaa asukkaille palvelusetelin sellaiseen.

Aalto kysyi, miksi neuvoloita ei ole rajattu pois yksityisistä palveluista kuten kouluterveydenhuollon osalta on tehty.

Aalto arveli, että lastensuojeluilmoitukset neuvolan kautta vaikeutuvat, koska yksityinen palveluntuottaja haluaa pitää kiinni asiakkaastaan eikä halua ottaa vaikeaa asiaa puheeksi.

 

Neuvoloista on perinteisesti saanut apua imetyksen tukeen tai synnytyksen jälkeiseen masennukseen. Tällaista apua tarvitaan viipymättä ja asiakassetelillä se ei enää onnistu. Setelin käyttö on etukäteen päätetty ja lisäkäyntejä anotaan erikseen.

”Pitääkö baby bluesista kärsivän vanhemman alkaa anoa lisäkäyntejä asiakasseteliinsä? Sitä hän ei siinä tilanteessa jaksa," huomautti kansanedustaja Kristiina Salonen (sdp) .

 

Myös terveydenhuollon asiantuntijat ovat arvostelleet yksityistämistä.

Viime keväänä lausuntokierroksella mun muassa rokotusasiantuntijaryhmän puheenjohtaja piti julkista neuvolaa takuuna hyvälle rokotekattavuudelle. Lapsivaltuutettu on linjannut, että neuvoloiden tulee säilyä julkisena palveluna, jolloin yhteistyö varhaiskasvatuksen kanssa on tiivistä.   

 

”Neuvoloiden pitää pysyä kiinni ajassa”, vastasi perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk). Hän painotti, ettei maakuntien ole pakko tarjota yksityisiä neuvoloita ja niihin palveluseteleitä.

”Maakunta itse arvioi asian. Hallitus on arvioinut, että on epätodennäköistä että maakunnat kohdistaisivat neuvolaan palvelusetelin mahdollisuutta”, Saarikko sanoi.

Aallon kysymykseen siitä, miksi yksityistämisen mahdollisuus laissa kuitenkin tarjotaan, Saarikko ei vastannut.

sote  neuvola  annika saarikko  Touko Aalto 
Viite