Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Aidan Jones (CC BY-SA 2.0)

Kuka kättelee ketä? Vihreät ja vasemmistoliitto avaavat lobbaustietonsa.Aidan Jones (CC BY-SA 2.0)

Kuka kättelee ketä? Vihreät ja vasemmistoliitto avaavat lobbaustietonsa.

Vihreiden ja vasemmiston reaktio eduskunnan rekisterijupakkaan: lobbaustiedot julkisiksi

28.9.2017 16.11

Sammeli Heikkinen

Vihreät alkaa julkaista tiedot omien kansanedustajiensa lobbaritapaamisista. Myös vasemmistoliitto lupaa kertoa lobbausyhteyksistään. Puolueiden eduskuntaryhmät päättivät asiasta kokouksissaan torstaina.

Päätös lobbaustietojen avaamisesta syntyi vastauksena eduskunnan kävijätiedoista syntyneeseen kiistaan.

Lobbausrekisteriä Suomeen puuhanneet aktivistit ovat käyneet vuosien ajan oikeustaistelua siitä, että eduskunnan kulunvalvontatiedot saataisiin julkisiksi. Näiden tietojen avulla on tarkoitus tehdä lobbarirekisteri. Viime joulukuussa korkein hallinto-oikeus päätti, että tiedot ovat julkisia.

Käytännössä eduskunta on tehnyt sen jälkeen kaikkensa, ettei tietoja tarvitsisi luovuttaa. Päätoimittajien yhdistys teki tästä kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle maanantaina.

Eduskunnan kansliatoimikunta käsitteli vierailulista-asiaa torstaina, muttei tehnyt vielä päätöstä.

Kun vihreät on ollut hallituksessa, puolueen ministerit ovat julkaisseet lobbaustietonsa. Lisäksi puolueen eduskuntaryhmä on paljastanut vuosikertomuksessaan tapaamiset eduskuntaryhmän kanssa.

Torstaina eduskuntaryhmä siis päätti, että tästä lähtien myös kansanedustajat kertovat lobbaritapaamisensa. Tämä ei tarkoita eduskuntaryhmän puheenjohtajan Krista Mikkosen mukaan sitä, että kaikki vierailutiedot pitäisi julkaista.

”Esimerkiksi lastensuojelun asiakkaalla, omassa maassaan vainon kohteeksi joutuneella tai perheväkivallan uhrilla tulee olla oikeus tavata kansanedustajaa ilman, että hänen nimensä päätyy julkisuuteen”, Mikkonen sanoo tiedotteessa.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä laati torstaina muistion, jossa se lupaa kertoa omat lobbaritapaamisensa:

”Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä sitoutuu jatkossa julkaisemaan tiedot tapaamistaan lobbareista ja ilmoittamaan mistä aiheista on keskusteltu.”

lobbaus  eduskunta 
Viite