Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vihreiden Kivekäs: Hautalan ehdotus avoimesta ehdokasvaalista kiinnostava

Otso Kivekäs
Avoimuus kiinnostaa. Otso Kivekkään mielestä Heidi Hautalan malli voisi olla mahdollinen tulevaisuudessa.

Avoimuus kiinnostaa. Otso Kivekkään mielestä Heidi Hautalan malli voisi olla mahdollinen tulevaisuudessa.

15.9.2016 11.04

Sammeli Heikkinen

Kiinnostava ehdotus, muttei luultavasti vielä toteutettavissa näihin kuntavaaleihin, arvioi Helsingin vihreiden ryhmyri Otso Kivekäs aloitetta vihreiden avoimista ehdokasvaaleista.

Pormestariehdokkaan vihreät joka tapauksessa nimeää viimeistään ensi vuoden alkukuukausina.

Europarlamentaarikko Heidi Hautala lähetti Helsingin vihreiden hallitukselle ja valtuustoryhmälle aloitteen siitä, että vihreiden pormestariehdokkaasta järjestettäisiin avoin äänestys, johon voisivat osallistua muutkin kuin vihreiden jäsenet. Hautalan kirjeestä kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Kivekkään mielestä Hautalan ehdotus on miettimisen arvoinen.

"Avoimuus on vihreille tärkeä arvo. Sitä pitää miettiä pormestariehdokkaan valinnassakin", Kivekäs sanoo Vihreälle Langalle.

Kivekkään mukaan valtuustoryhmä ja Helsingin vihreät ovat keskustelleet pormestariehdokkaan valintamallista ja myös Hautalan aloitteesta. Päätöksen siitä, miten ehdokas valitaan, tekee Helsingin vihreiden yleiskokous marraskuussa. Tuolloin käsitellään myös Hautalan aloite.

Vaikka Hautalan ajatus on Kivekkään mielestä hyvä, Kivekäs epäilee, ettei se ole toteutettavissa vielä näihin kuntavaaleihin.

"Meiltä puuttuu valmis infra tällaiseen äänestykseen. Pitäisi myös miettiä, kuka voisi asettaa ehdokkaita ja miten vaali järjestettäisiin niin, ettei se menisi ihan trollaamiseksi."

Helsinki päätti pormestarimalliin siirtymisestä keväällä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että seuraavien kuntavaalien jälkeen nykyisten kaupunginjohtajien tilalle tulevat pormestarit, jotka ovat luottamushenkilöitä.

Varsinainen pormestarin valinta tapahtuu samalla tavalla kuin Tampereella, jossa pormestarimalli on ollut käytössä jo pidempään. Valtuusto valitsee pormestarin yksinkertaisella enemmistöllä.

"Ajatus on, että suurimman puolueen ehdokas valitaan pormestariksi. Toki kaikki on kiinni uudesta valtuustosta, sillä on täysi valta valinnassa", Kivekäs sanoo.

Kuntavaaleista on tulossa Helsingissä myös pormestarivaalit. Vihreät nimeää ehdokkaansa joka tapauksessa, olipa valintatapa mikä tahansa. Kivekkään mukaan ehdokas voi olla tiedossa jo joulukuussa, mutta viimeistään helmikuussa.

Perussuomalaiset on jo nimennyt Mika Raatikaisen omaksi ehdokkaakseen ja demaritkin aikovat ehdokkaan asettaa. Kokoomuksen ja vasemmistoliiton tilanne on vielä avoin.
Viite