Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vihreiden tavoite Helsingissä: Maksuton varhaiskasvatus seuraavalla valtuustokaudella

Emmi Skytén

Vihreät johtajat. "Kun maan hallitus ajaa päivähoitoa alas, me näemme, että vihreät on se puolue, joka ajaa helsinkiläisiä arvoja", sanoo Helsingin vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Otso Kivekäs.Emmi Skytén

Vihreät johtajat. "Kun maan hallitus ajaa päivähoitoa alas, me näemme, että vihreät on se puolue, joka ajaa helsinkiläisiä arvoja", sanoo Helsingin vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Otso Kivekäs.

8.2.2017 15.43

Emmi Skytén

Kuntavaalien jälkeen vihreät tähtää Helsingissä  siihen, että kaupunkiin rakennetaan enemmän asuntoja, varhaiskasvatuksesta tehdään maksutonta ja että Salmisaaren kivihiilivoimala suljetaan.

"Haluamme rakentaa tasavartaista ja elinvoimaista kaupunkia. Sellaista, johon ihmiset ovat tervetulleita muualta maailmasta ja muualta Suomesta. Ja totta kai kaikki ne lapset ja nuoret, jotka kasvavat tässä kaupungissa", sanoi vihreiden pormestariehdokas Anni Sinnemäki keskiviikkona.

Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Otso Kivekäs luetteli keinoja, joilla kasvavaan, yhdenvertaiseen ja ilmastoystävälliseen kaupunkiin päästään. Tiivistä kaupunkia tehdään rakentamalla 600 000 - 700 000 asuntoa lisää. Helsingin arvokkaita luontokohteita suojellaan perustamalla kansallinen kaupunkipuisto, ja kaupunkiin saadaan kävelykeskusta. Helsinki luopuu kivihiilestä vuoteen 2030 mennessä, kun Salmisaaren kivihiilivoimala suljetaan.

Sinnemäki ja Kivekäs painottivat yhdenvertaisuutta kouluissa ja päiväkodeissa. Subjektiivinen päiväivähoito-oikeus, jonka Helsinki tällä valtuustokaudella säilytti hallituksen päätöksen vastaisesti, halutaan säilyttää myös seuraavalla valtuustokaudella. Lisäksi varhaiskasvatuksesta halutaan maksutonta.

"Tämä on iso muutos, joka täytyy tehdä vaiheittain. Käytännössä kaikki lapset olisivat oikeutettuja puolen päivän varhaiskasvatukseen ilmaiseksi, ja kokopäivähoidosta maksettaisiin toisen puolikkaan osalta", Kivekäs sanoo.


Monella puolueella
on näissä kuntavaaleissa samoja tavoitteita. Miksi äänestää juuri vihreitä?

"Monet näistä asioista ovat sellaisia, joille on löytynyt tukea muualta. Ilman vihreiden määrätietoista työtä ne eivät olisi kuitenkaan tulleet enemmistön tavoitteiksi", Sinnemäki sanoo ja mainitsee esimerkkinä subjektiivisen päivähoito-oikeuden puolustamisen.

"Ei se lähtenyt kokoomuksesta. Se lähti siitä, että vihreät alkoi ajaa sitä ja sai muut ymmärtämään, että tämä on helsinkiläisten arvojen mukaista."

Kivekäs antaa esimerkkejä puolueiden eroista. Tiiviin kaupungin rakentamista haittaa kokoomuksen vaatimus tietystä parkkipaikkamäärästä per uusi rakennus. Kaupunkipuiston taas kaatoi viimeksi sdp. Hallituspuolueet kokoomus, keskusta ja perussuomalaiset ovat halunneet luopua varhaiskasvatuksen maksuttomuudesta.

"Kävelykeskustasta puhuvat nyt monetkin. Sitten tulee heti perään mutta, ja sitten aletaan puhumaan keskustatunnelista. Se ei kuitenkaan ole edellytys kävelykeskustalle", Kivekäs sanoo.


Pormestaripuolueen asema ei Kivekkään mukaan ole edellytys tavoitteiden toteutumiselle, mutta se auttaa.

Vihreät tavoittelevat näissä vaaleissa suurimman puolueen asemaa Helsingissä. Tutkijoiden mukaan tavoite on mahdollinen, mutta kunnianhimoinen.

Tällä hetkellä Helsingin suurin puolue on kokoomus, jonka pormestariehdokas on Jan Vapaavuori. Edellisissä vuoden 2012 kuntavaaleissa Vapaavuori sai eniten ääniä Helsingissä ja koko maassa. Sinnemäki sai samoissa vaaleissa 9. eniten ääniä Helsingissä.

Myös kuntavaalien kakkosharava, vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki on pormestarikisassa mukana ja demareiden ehdokas voi hyvin olla kokenut Tuula Haatainen.

Ennakkoarvioiden mukaan suurimman puolueen aseman – ja siten luultavasti myös pormestarinpaikan – selvittävät kuitenkin keskenään vihreät ja kokoomus.

kuntavaalit  Helsinki 




Viite