Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vihreän ehdokkaan kuntavaalirahoitus
Keskimääräinen vihreä kampanja. Graafin luvuissa yli 2 000 vihreän ehdokkaan ennakkoilmoitusten keskiarvo.

Keskimääräinen vihreä kampanja. Graafin luvuissa yli 2 000 vihreän ehdokkaan ennakkoilmoitusten keskiarvo.

Vihreistä suurin osa kertonut vaalibudjettinsa ennakkoon – Sinnemäellä kallein kampanja

5.4.2017 14.49

Lasse Leipola

Vihreät on ainoa eduskuntapuolue, jonka ehdokkaiden selvä enemmistö on kertonut avoimesti ennakkoon vaalirahoituksestaan. Puolueen 2 600 ehdokkaasta yli 2 000 on jättänyt vapaaehtoisen vaalirahailmoituksen.

Vaalirahoitusta koskevat ennakkoilmoitukset ovat vapaaehtoisia. Vaaleissa valittavien valtuutettujen ja varavaltuutettujen tulee jättää varsinaiset vaalirahoitusilmoitukset kahden kuukauden sisällä tuloksen vahvistamisesta.

Kristillisdemokraatit on joukon toiseksi avoimin puolue. Sen ehdokkaista noin joka kolmas on jättänyt ilmoituksen. Suuremmissa puolueissa ilmoituksen on jättänyt noin joka kymmenes ehdokas.

Poikkeuksen tekee kokoomus, jonka 5 739 ehdokkaasta vain 264 oli keskiviikkoaamuun mennessä tehnyt ilmoituksen. Rkp:n ehdokkaat ovat jättäneet ilmoituksia jopa kokoomustakin laiskemmin.

Kaikista ilmoituksen tehneistä ehdokkaista suurin kampanjabudjetti on Helsingin pormestarin paikkaa havittelevalla Jan Vapaavuorella (kok). Hänen budjettinsa on karvan verran vajaa 60 000 euroa, joka on katettu lähes täysin lahjoituksin.


Vihreistä suurimmalla budjetilla vaaleihin on lähdössä Helsingin pormestariehdokas Anni Sinnemäki, joka käyttää ennakkoilmoituksensa mukaan 28 150 euroa. Summasta hieman yli puolet on hänen omia varojaan ja lopusta pääosa puoluejärjestöiltä saatua tukea. Lahjoitukset kattavat noin kymmeneksen Sinnemäen budjetista.

Helsinkiläisillä on muutenkin vihreänehdokasjoukon suurimmat budjetit. Sinnemäen jälkeen suurimmilla budjeteilla vaaleihin suuntaavat kansanedustajat Ozan Yanar (21 476 euroa) ja Emma Kari (18 300 euroa).

Yhteensä 39 vihreää ehdokasta on ilmoittanut yli 5 000 euron vaalibudjetin. Helsingin ulkopuolelta tähän joukkoon mahtuu vain kolme espoolaista sekä yksi ehdokas Tampereelta ja yksi Mikkelistä.


Keskimäärin vihreä ehdokas aikoo käyttää kampanjaansa hieman yli 500 euroa. Tästä suurin osa, vajaa neljäsosa, käytetään ulkomainontaan. Muita merkittäviä menoeriä ovat lehtimainokset ja esitteiden hankinta.

Kampanjat rahoitetaan pääosin (noin 70 prosenttia) omin varoin. Yksityishenkilöiltä saatujen lahjoituksien osuus on noin viidennes. Loput katetaan muun muassa puolueelta, puoluejärjestöiltä tai yrityksiltä saadulla tuella. Lainarahalla katetaan keskimäärin vain alle puoli prosenttia kampanjakuluista.
Viite