Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Voiko kehyleikkauksia paikata, varjoministeri Sirpa Paatero?

Sateenvarjo
Varjoministeri. Sarjassa oppositiopoliitikko kertoo, mitä tekisi, jos olisi ministeri.

Varjoministeri. Sarjassa oppositiopoliitikko kertoo, mitä tekisi, jos olisi ministeri.

23.6.2015 12.09

Lasse Leipola

Uusi hallitus leikkaa vähän kaikesta mahdollisesta, mutta kenties rajuin säästötoimenpide kohdistuu maailman köyhimpiin. Hallitus aikoo leikata kehitysyhteistyöstä jopa 43 prosenttia jo ensi vuonna.

Vihreiden edellisestä hallituksesta lähtemisen jälkeen kehitys- ja omistusohjausministerin salkkua kantanut Sirpa Paatero (sd) olisi kohdistanut leikkauksia oikeudenmukaisemmin.

”Nyt leikkaukset kohdistuvat niin Suomessa kuin maailmallakin kaikkein köyhimpiin. Kaikki olivat odottaneet leikkauksia, mutta se, että ne ovat näin rajuja ja nopeita, tuli yllätyksenä.”

Mistä olisit itse aloittanut kehitysyhteistyön leikkaukset?

”Leikkausten nopeus on tässä se haaste. Esimerkiksi monenkeskeisestä kehitysyhteistyöstä on vaikea irtautua nopeasti, mutta ehkä se olisi ollut se, mitä olisin voinut itse katsoa ensimmäisenä.”

Kuinka hyvin mielestäsi kehitysyhteistyö asiat istuvat samaan salkkuun ulkomaankaupan kanssa?

”Kyllähän se lähemmin istuu kuin omistusohjausasiat, sillä osa maista on kuitenkin sellaisia, joissa on luontevaa vierailla molemmissa rooleissa. Haasteena on sitten se rajan vetäminen.”

Mitataanko kansainvälistä arvostusta vain rahassa vai voiko kehitysyhteistyöhön kohdistuvia budjettileikkauksia paikata joillain muilla keinoin?

”Sosiaalidemokraattina näen, että kehitysyhteisteistyö on osa ulkopolitiikkaa ja nyt ollaan romuttamassa osaa siitä. Pelkän rahan lisäksi Suomella on ollut hyviä ihmisiä ja sitä voidaan koittaa jatkaa, vaikka sekin vaatii rahaa. Esimerkiksi meillä on juuri alkamassa hanke, jossa viedään veroasiantuntemusta Afrikkaan.”

varjoministeri  Paatero  kehitysyhteistyö  kehitysyhteistyöministeri 
Viite