Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Voiko koulutuksesta säästää, Jani Toivola?

Sateenvarjo
Varjoministeri. Sarjassa oppositiopoliitikko kertoo, mitä tekisi, jos olisi ministeri.

Varjoministeri. Sarjassa oppositiopoliitikko kertoo, mitä tekisi, jos olisi ministeri.

6.10.2015 8.51

Emmi Skytén

Vihreiden kansanedustaja Jani Toivola, jos olisit opetus- ja kulttuuriministeri, miten olisit selvinnyt koulutuksen ja varhaiskasvatuksen leikkausvelvoitteista?

”Leikkausten tekeminen oli arvovalinta. Koulutuksesta niitä ei olisi ollut pakko tehdä. Ministerinä olisin puolustanut koulutuksen merkitystä pyrkimyksessä kasvuun ja työllisyyteen.

Nyt hallitus on valinnut sellaisen haasteen, että leikkaukset ja uudistaminen tapahtuvat samaan aikaan, mikä tuntuu mahdottoman typerältä. Varmasti jokainen ymmärtää, että täytyy säästää, mutta jos minä olisin ministeri, olisin taistellut sen puolesta, että säästöjä olisi syntynyt uudistamisen kautta. Muutokset, jossa puramme hallintoa esimerkiksi ammattikoulupuolelta, yhdistämme tutkintoja tai haemme uudenlaisia tapoja oppia digitalisaation kautta, tuovat aikanaan säästöjä.”

Sipilän hallitus aikoo rajoittaa työttömien ja hoitovapaalla olevien vanhempien lapsien oikeutta päivähoitoon 20 tuntiin viikossa. Toimisitko samoin?

”En. Varhaiskasvatuksessa käytetty aika ei ole vain hoidossa olemista, vaan pedagogista tukea omalle kasvulle. Tutkimusten mukaan jo alle kolmevuotias lapsi voi alkaa syrjäytyä, jos hän ei saa oikeanlaista pedagogista tukea tunne-elämään. Jos me rupeamme katkomaan tätä kasvatuksellista polkua sen mukaan, miten perhetilanteet muuttuvat, se on liian iso riski.”
Viite