Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Voiko vihreät nousta kuihtuvan vasemmiston ohi?

16.2.2018 18.13

Riikka Suominen

Vasemmistolla menee huonosti. Viimeksi tämä näkyi presidentinvaaleissa, joissa vasemmiston ehdokkaat saivat yhdessä vain alle seitsemän prosenttia äänistä. 

”Vasemmiston tila on varovainen ja pysähtynyt. Ei ole syntynyt uutta tarinaa, miksi vasemmistoa tarvitaan”, sanoo filosofi Ruurik Holm. Hän työskenteli aiemmin ajatushautomo Vasemmistofoorumin toiminnanjohtajana. Nykyään Holmilla on konsulttialan yritys.

Hän syyttää vasemmiston ongelmista sen tukeutumista kollektiivisiin ratkaisuihin ja valtioon. 

”Vasemmiston puhe on järjestelmäkeskeistä tai uhreihin keskittyvää. Heikoimman puolustaminen ei vetoa keskiluokkaan tai edes köyhiin, koska ei kukaan halua nähdä itseään heikompiosaisena”, hän sanoo.


Holm julkaisi syksyllä
kirjan Yksilönvapaus. Siinä Holm kirjoittaa, että perinteisesti nimenomaan vasemmisto on edistänyt vapautta ja konservatiivinen oikeisto painottanut kuria, viranomaisvaltaa, kuuliaisuutta armeijalle ja kollektiivisia arvoja. 

Nykyään oikeisto yhdistyy vapauteen. Tämä on näkynyt viime aikoina esimerkiksi alkoholin vapauttamisen ja terveydenhuollon valinnanvapauden kohdilla. 

”Vapauden merkitykseksi on kanavoitunut vapaus valtiovallan sääntelystä. Siksi se on tänä päivänä oikeiston käsite. Vasemmisto hahmottuu vapauden vastustajaksi, koska se haluaa lisää valtion säätelyä”, Holm sanoo.

Hän kaipaa hyvinvointivaltiota, joka kunnioittaisi yksilönvapautta.


Vihreillä on edellytykset
vapauden ideaan nojaavaksi liikkeeksi, sanoo Holm. Liike voisi kyseenalaistaa sekä oikeiston pääomakeskeisyyden että vasemmiston halun vahvaan valtioon ja keskitettyyn päätöksentekoon. Sen sijaan Holm epäilee ekologisen ideologian olevan haitta vihreiden nousulle.

”Ekologisuus ei riitä määrittämään poliittista identitettiä. Se ei sano, miten yhteiskunta pitää järjestää. Lisäksi ekologisuus läpileikkaa kaikkia puolueita.”

Vihreän Langan Puhekupla-podcastissa Holm hahmottelee vihreille tarinaa yksilöitä kuuntelevana liikkeenä vailla dominoivaa yhtenäiskulttuuria.

Puhekupla  vasemmistoliitto  vasemmisto  yksilönvapaus 
Viite