Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

VR Group

Duetto Plus -ravintolavaunu
Ei kaikille. Kaksikerroksiseen ravintolavaunuun ei ole asiaa pyörätuolilla.VR Group

Ei kaikille. Kaksikerroksiseen ravintolavaunuun ei ole asiaa pyörätuolilla.

VR:n mysteeriovi esti mielenilmauksen

11.2.2015 14.27

Lasse Leipola

Vammaisten etujärjestö Kynnyksen mielenilmaus sai keskiviikkoaamuna yllättävän käänteen, kun pitopaikaksi valitun VR:n ravintolavaunun ovi ei auennut. Tapahtumaan osallistunut Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen Tuomas Tuure (vihr) epäilee, että kyseessä oli tarkoituksellinen yritys hiljentää mielenilmaus.

”Näinhän se ei mene vaan nyt julkisuutta tulee vielä enemmän”, Tuure sanoo.

Vihreä Lanka kysyi asiasta VR:ltä, joka kertoi, että kyseessä oli tekninen vika eikä kyse ollut tarkoituksellisesta estämisestä. Tuure ei kuitenkaan usko tähän.

”En usko, että se on totta. Olisi aika uskomaton sattuma, että kyseessä olisi juuri sen junan tietty ovi, kun muut ovet olivat kunnossa. Myös konduktöörien käytös viittasi siihen, että mielenilmaus, josta olimme tiedottaneet aamulla, oli heidän tiedossaan”, Tuure sanoo.

Kuulostaa uskomattomalta sattumalta, kuinka usein tällaisia ovivikoja ilmaantuu, VR:n kehityspäällikkö Pia-Mari Sotavalta?

”Kyllä niitä jonkin verran on. Tämähän on meillekin harmillista, sillä kaksikerroksisen ravintolavaunun yläkerrassa on tavallisia paikkoja ja matkustajat joutuvat kulkemaan laukkuineen näille paikoille toisen vaunujen kautta. Emme me missään tapauksessa aiheuttaisi tällaista tarkoituksella.”

Sotavallan mukaan VR on ollut yhteydessä Kynnykseen siitä lähtien, kun vaunuja rakennettiin vuonna 2012.

”Silloin todettiin, ettei kaksikerrosvaunuun mahdu pyörätuolipaikkoja eikä sinne voi kulkea portaiden takia muista vaunuista vaan ainoa reitti on ulkokautta. Siksi pyörätuolimatkustajille tarkoitetut palvelupaikat ovat viereisessä vaunussa. Konduktöörit on ohjeistettu tarjoilemaan tuotteita ravintolavaunusta näille paikoille. Haimme myös anniskeluoikeuksia palveluvaunuun, jotta myös esimerkiksi olutta voi tilata sinne.”

Sotavallan mukaan savuttomuuteen siirtyminen on mahdollistanut sen, että Pendolino-junissa tupakkakopeista saadaan tilaa ravintolavaunujen pyörätuolipaikoille.

”Ensimmäinen vaunu saadaan valmiiksi lähiviikkoina ja muut vuoden loppuun mennessä. Sen jälkeen on halutessaan mahdollista valita näitä vuoroja, joissa on pyörätuolipaikka ravintolavaunussa."

Tuuren mukaan keskiviikoksi suunnitellun mielenilmauksen taustalla on ikuisuusongelma: VR ei omasta ohjeistuksestaan huolimatta tilaa esteettömiä vaunuja.

”Henkilökohtainen mielipiteeni on, että VR suhtautuu asiaan välinpitämättömästi”, Tuure sanoo.

Hän sanoo, että joukkoliikenteen esteettömyyttä pitäisi lähestyä kokonaisvaltaisemmin.

”Nyt jokainen toimija toimii itse ja yrittää päästä mahdollisimman vähällä.”

Jutusta poistettu arvelu siitä, että ovi olisi alkanut myöhemmin toimia. Tuomas Tuuren titteli myös korjattu

esteettömyys 
Viite