Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sammeli Heikkinen

Mitätön merkintä. Vuotoksen uusinkin inkarnaatio kaatui.Sammeli Heikkinen

Mitätön merkintä. Vuotoksen uusinkin inkarnaatio kaatui.

Vuotos-suunnitelma nurin – Suojelun murtaminen maakuntakaavalla ei onnistunut

1.2.2018 11.34

Sammeli Heikkinen

Vuotoksen tekoallasta ei rakenneta. Vuosikymmeniä viritellyn hankkeen viimeinen versio, Kemihaaran tekojärvi -suunnitelma kaatui tänään torstaina hallituksen istunnossa.

Hallituksen päätös oli merkittävä paitsi Kemihaaran luonnon kannalta, myös siksi, että Lapin liiton yritys murtaa luonnonsuojelupäätöstä maakuntakaavalla epäonnistui.

Lapin liitto nimittäin esitti maakuntakaavassa vesirakentamista Kemihaaran suojelluille Natura-alueille. Maakuntajohtaja Mika Riipi myönsi vuonna 2015 Vihreän Langan haastattelussa suoraan, että kaavamerkinnällä pyrittiin murtamaan alueen suojelua.

Riipin mukaan maakuntakaavaan merkityllä tekoaltaalla ja Sallatunturin seuduille suojelualueille merkityllä matkailualueen laajennuksella haettiin ennakkopäätöstä sille, voiko aiemmin tehtyä suojelupäätöstä purkaa.

"Onko niin, että alueet jotka on kerran suojeltu, ovat suojelussa aina ja ikuisesti, vai voidaanko niitä käyttää johonkin muuhun ja etsiä sopivat kompensaatiotoimenpiteet?" Riipi sanoi.

Ainakaan tekoaltaan avulla suojelun murtaminen ei siis onnistunut. Sallatunturin alueen käsittely on vielä kesken, sillä Lapin liitto aikoo täydentää esitystään siltä osin.

Vuotoksen tekoallasta on ajettu vuosikymmenien mittaan lukuisia kertoja lukuisilla perusteilla. Valmista ei ole tullut. Nyt kaatunut maakuntaliiton allas olisi ollut aiemmin kaavailtuja pienempi, mutta samoille sijoille tulvitettu.

Hallitus voi heikentää päätettyä Natura-suojelua, jos siihen on yleiseen etuun liittyvät painavat perusteet. Lapin liiton mielestä tekoallashankkeen peruste oli tulvasuojelu. Hallituksen mukaan tulvasuojeluun on muitakin vaihtoehtoja, minkä vuoksi se hylkäsi allashakemuksen.

Naturan heikennysyritykset ovat hyvin harvinaisia. Kun allashanke meni ympäristöministeriön käsittelyyn, sieltä kerrottiin, että sitä ennen käsittelyssä oli ollut vain yksi Natura-alueen heikennys, eikä sitä ollut hyväksytty.
Viite