Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jenni Leukumaavaara

Tuskainen työ. Miten voi tehdä taloudellisia arvioita ilman lukuja? Ozan Yanarin mukaan hallituksen sote-uudistus on farssi. Jenni Leukumaavaara

Tuskainen työ. Miten voi tehdä taloudellisia arvioita ilman lukuja? Ozan Yanarin mukaan hallituksen sote-uudistus on farssi.

Yanar sotesta: Hallitus on paniikissa ja Hetemäen luvut täysin epärealistisia

18.5.2018 16.04

Jenni Leukumaavaara

Oppositio on tiivistänyt rivejään sote-äänestyksen lähestyessä. Valtiovarainvaliokunnan oppositiojäsenet vaativat perjantaina hallitusta kaatamaan sote-uudistuksen. Heidän mukaansa hallituksen esitykset soten ja maakuntien rahoituksesta ovat niin puutteellisia, että niitä ei voi hyväksyä.

Oppositiopuolueiden sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet puolestaan kertoivat keskiviikkona jättävänsä virallisen valituskirjelmän puhemiesneuvostolle siitä, että sosiaali- ja terveysvaliokunnalta evättiin mahdollisuus lausua julkisen talouden suunnitelmasta sote-kulujen osalta.

Kyseessä on erittäin poikkeuksellinen ratkaisu eduskunnan historiassa.


Vihreiden kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan jäsen Ozan Yanar istuu eduskunnan ravintolan pöydässä, lukee valiokuntansa lausuntoa sote-uudistuksesta ja pudistelee epäuskoisena päätään.

Oppositiopuolueiden eriävä mielipide on murskaava, mutta niin on valiokunnan varsinainen lausuntokin, jonka ovat allekirjoittaneet ”uskollisimmatkin hallituspuolueiden sotesoturit”. Eli vaikka hallituksen valiokuntajäsenet kannattavat uudistusta, lausunnossa he myöntävät sen olevan keskeneräinen ja talousarvioiden olevan täysin riittämättömiä. 

Valiokunnan lausunnossa sanotaan, ettei uudistuksen vaikutuksista ole kokonaisarviota edes eri skenaarioiden tasolla. Kokonaisarviointia vaikeuttaa myös se, että esimerkiksi asiakasmaksu-uudistus on tulossa eduskuntaan vasta syksyllä.

”Asiantuntijoilta tuli paljon kritiikkiä siitä, että uudistus ei toisi parannuksia. Hallitus ei ole kyennyt edes miljardien eurojen tasolla kertomaan kustannuksista.”


Yanar kuvailee sote-paketin valiokuntatyöskentelyä oudoksi poliittiseksi näytelmäksi, jossa kansanedustajat tivaavat lukuja, mutta eivät niitä saa.

Lausunnon takarajan edeltävänä iltana valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäeltä tuli paperi, joka Yanarin mukaan on tasoltaan hatarin analyysi, mitä hän on eduskuntaurallaan nähnyt.

Toiveena oli viimein saada kattavat arviot siitä kuinka paljon sote tulee maksamaan, nostaako se asiakasmaksuja, heikkenevätkö ihmisten palvelut. Toisin kävi.

”Vaikuttaa siltä, että hallitus on paniikissa ja epäilen, että virkamiehet on ohjeistettu antamaan jotain epärealistisia lukuja. Tämä on suuri pettymys. Suomeksi sanottuna meiltä pyydetään, että sokeasti uskomme hallituksen kolmen miljardin euron hillintätavoitteeseen ja annamme hallitukselle avoimen vekselin.”

Hetemäen analyysin mukaan valinnanvapausmalli ei tuo säästöjä. Asiantuntijoiden mukaan kulut kasvavat.

”Jos kustannuksetkaan eivät pidä eikä palvelut parane, mitä järkeä on viedä tällainen paketti eteenpäin?” Yanar huokaisee. 

Yanarin lisäksi eriävän mielipiteen jättivät Timo Harakka (sdp), Ville Vähämäki (ps), Kari Uotila (vas.), Mats Nylund (rkp) ja Peter Östman (kd).


Puhemies Paula Risikko kertoi toimittajille perjantai-iltapäivänä, että puhemiesneuvosto ehti käydä sote-valiokunnan jättämää kirjelmää läpi vain pikaisesti ja yleisellä tasolla. Neuvosto pui asiaa seuraavan kerran tiistaina.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta joutui alkuviikosta äänestämään siitä, lausuuko valiokunta julkisen talouden suunnitelmasta soten taloudellisten vaikutusarvioiden osalta. Hallituksella on valiokunnissa enemmistö, joten ne voivat jyrätä opposition näkemyksen.

Vihreiden kansanedustajan Outi Alanko-Kahiluodon mukaan kyseessä on historiallisesti ensimmäinen kerta, kun hallitus pakottaa valiokunnan ja koko eduskunnan viemään eteenpäin lakiesityksiä ilman että niiden taloudellisia vaikutuksia voidaan asiallisesti arvioida.

Risikon mukaan eduskunnan keskuskanslian lainsäädäntöjohtaja, pääsihteeri ja apulaispääsihteeri selvittävät valituksen juridista puolta.

Puhemiesneuvostolla ei ole valtaa puuttua valiokuntien päätöksiin. Risikko kuitenkin sanoi, että valiokunnan pitää kyetä perustelemaan, miksi lausuntoa ei anneta.

Puhemiesneuvoston tehtävänä on varmistaa, että eduskunta pysyy aikataulussa käsitellessään asioita.

Sekin on tällä hetkellä helpommin sanottu kuin tehty, koska "sotemakun" eli sote- ja maakuntauudistuksen aikataulu venyy ja paukkuu. Paljon riippuu perustuslakivaliokunnan lausunnosta, joka julkaistaan mahdollisesti ensi viikolla, kenties jo tiistaina.

Jos perustuslakivaliokunta vaatii muutoksia, niiden laajuudesta riippuen korjauksia tehdään ministeriöissä tai eduskunnassa. Eduskuntakäsittely kestää pidempään kuin ministeriökorjaukset.

Risikon mukaan eduskunnassa ”istutaan niin kauan kuin työtä piisaa”. Eduskunnan työjärjestyksissä on varauduttu istumaan heinäkuussakin, jos lait eivät kesäkuussa valmistu.

sote  maakunnat  eduskunta  puhemiesneuvosto 




Viite