Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Aleksi Kallioja

Mielenosoitus kansalaistorilla
Ei meidän nimissämme! Sadat suomalaiset vastustivat pakkopalautuksia viime viikolla järjestetyssä mielenosoituksessa.Aleksi Kallioja

Ei meidän nimissämme! Sadat suomalaiset vastustivat pakkopalautuksia viime viikolla järjestetyssä mielenosoituksessa.

Yhdenvertaisuusvaltuutetulta pyyhkeitä poliisille pakkopalautuksissa

11.4.2017 11.40

Lasse Leipola

Yhdenvertaisuusvaltuutettu ei pystynyt valvomaan viikko sitten tehtyjä pakkopalautuksia haluamallaan tavalla.

Eilen maanantaina poliisille toimitetun raportin mukaan yhdenvertaisuusvaltuutettu ei päässyt valvomaan palautettavien noutoa vastaanottokeskuksesta, vaikka olisi halunnut.

Ulkomaalaislain mukaan ”yhdenvertaisuusvaltuutetun tehtävänä on valvoa maasta poistamisen täytäntöönpanoa sen kaikissa vaiheissa”.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun mukaan lentokentällä tai lentokoneessa ei ollut darin tai pashtun kielen tulkkia, vaikka osa Afganistaniin palautettavista ei osannut suomea tai englantia.

”Palautettavia henkilöitä ei pitäisi käyttää toistensa tulkkeina. Operaationjohtajan mukaan tulkki oli pyritty hankkimaan, mutta haasteena oli ollut muun muassa tarvittavia kieliä osaavan ja matka-ajankohtana käytettävissä olevan tulkin löytäminen sekä viisumin saaminen hänelle”, raportissa todetaan.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun mukaan tulkin käyttö on olennainen osa palautettavan ihmisarvoista kohtelua. Valvojien kaikkien palautettavien käyttäytyminen oli rauhallista Pasilan poliisitalolla, lennolle siirryttäessä ja lennon aikana sekä Kabulissa luovutustilanteessa


Raportin mukaan valvoja oli edeltä käsin ilmoittanut poliisille tulevansa valvomaan palautettavien noutoa Metsälän säilöönottoyksiköstä.

”Täytäntöönpanoon tulleita muutoksia ei kuitenkaan ilmoitettu valvojalle, ja tästä syystä noutovaihetta ei pystytty valvomaan.”

Tästä syystä yhdenvertaisuusvaltuutettu ei pysty ottamaan kantaa väitteisiin siitä, että palautettavat henkilöt eivät olisi saaneet ottaa yhteyttä avustajaansa ennen Metsälän säilöstä lähtöä.

Raportissa muistutetaan poliisia myös siitä, että palautettavien luovutus kohdemaassa on automaattisesti osa valvontaa ”ilman valvojan erillistä pyyntöä tai tarvetta perustella osallistumista siihen, kuten tällä kerralla tapahtui”.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun mukaan lennolla ei ollut alaikäisiä lapsia eikä raskaana olevia naisia. Asiasta liikkui huhuja muun muassa sosiaalisessa mediassa. Poliisi vahvisti myöhemmin, että raskaana olevan naisen ja tämän perheen piti olla palautuslennolla, mutta toimeenpanoa oli päätetty lykätä.


Yhdenvertaisuusvaltuutetun mukaan poliisin olisi syytä kehittää yhteistyötä, vastuunjakoa ja toimintaa yllätyksellisissä tilanteissa.

Valtuutetun mukaan palautusoperaation yhteydessä olisi hyvä järjestää kaikille osapuolille yhteinen aloituspalaveri.

Maahanmuutto  pakkopalautus  yhdenvertaisuusvaltuutettu  poliisi 
Viite