Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Neljän gallupin tulokset yhdistettynä. Klikkaa suuremmaksi.

Neljän gallupin tulokset yhdistettynä. Klikkaa suuremmaksi.

Analyysi

Yhdistimme gallupit: Haavisto selvä kakkonen – toiselle kierrokselle vaalipäivän ihmeellä

25.1.2018 16.43

Sammeli Heikkinen

Presidentinvaalien ensimmäinen kierros käydään sunnuntaina. Sen tulosta on yritetty ennakoida neljällä noin viikon sisällä julkaistulla mielipidetiedustelulla.

Vihreä Lanka yhdisti nämä Helsingin Sanomien, Alma Median ja Ylen viimeiset mielipidetiedustelut. Hesarilta otettiin mukaan sekä viime viikon lopun laajempi gallup että torstaina julkaistu pienen otoksen pikagallup.

Yhdistämisessä noudatimme Informaatiomuotoilu-blogin ohjeita ja laskukaavoja.

Istuvan presidentin, valitsijayhdistyksen Sauli Niinistön etumatka on yhdistetyssä gallupissa vahva. Niinistön kannatus on 62 prosenttia. Vihreiden Pekka Haavisto on selvä kakkonen 13 prosentin kannatuksellaan.

Valitsijayhdistyksen Paavo Väyrynen saa 7 prosenttia, perussuomalaisten Laura Huhtasaari 5, keskustan Matti Vanhanen, vasemmistoliiton Merja Kyllönen 4 prosenttia, demareiden Tuula Haatainen 3 ja rkp:n Nils Torvalds 2 prosenttia.


Yhdistelmägallupin
kannatuksen erot eivät ole suuret verrattuna yksittäisiin mielipidetiedusteluihin. Yhdistäminen lähinnä vahvistaa yksittäisten gallupien tuloksen paikkansapitävyyttä. Mielipidetiedustelut yhdistämällä virhemarginaalin saa varsin pieneksi.

Yhdistetyssä gallupissa Niinistön kannatuslukeman virhemarginaali on 1,2 prosenttiyksikköä suuntaansa, Haaviston prosenttiyksikön suuntaansa ja Väyrysen vain 0,8 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Haaviston kakkossija on siis hyvin vankka yhdistetyn mielipidetiedustelun perusteella.


Mielipidetiedustelu kertoo toki aina sen tekoajan mielipiteistä. Vaalin tulos voi poiketa yhdistetynkin gallupin tuloksesta huomattavasti, jos äänestäjien mielipiteet muuttuvat kyselyajan ja vaalin välillä.

Langan yhdistelemien gallupien vastaukset on kerätty 8. – 23. tammikuuta. Ylen mielipidetiedustelu ja Hesarin pikagallup ovat näistä tuoreimmat. Molemmat on tehty ennakkoäänestyksen aikana, Hesarin gallup osin sen jälkeenkin.

Jos yhdistää vain nämä kaksi mielipidetiedustelua, Niinistön kannatus pysyy 62 prosentissa, Haaviston kannatus nousee 14 prosenttiin ja Huhtasaari ja Väyrynen ovat tasoissa 6 prosentissa. Muuten tulokset pysyvät samoina kuin kaikki neljä gallupia yhdistettäessä.

Ennakkoon äänensä on antanut noin 36 prosenttia äänioikeutetuista. Jos äänestysaktiivisuus pysyy suurin piirtein samalla tasolla kuin edellisissä presidentinvaaleissa, se tarkoittaa, että liki puolet presidentinvaalin ensimmäisen kierroksen äänistä on annettu.

Jos äänet ovat jakautuneet suurin piirtein mielipidetiedustelujen tuloksen mukaan, Pekka Haaviston pääsy toiselle kierrokselle vaatii suuren käännöksen vaalipäivänä sunnuntaina.

Haaviston ei tosin tarvitse kerätä kaikkia ääniä itse. Riittää, että jotkut ehdokkaat syövät Niinistön ääniosuutta, mutta pysyvät silti Haaviston takana.

 

Mielipidetiedustelujen yhdistäminen, eli aggregointi, on varsin tavallista esimerkiksi Yhdysvalloissa. Siellä aggregoijat käyttävät myös matemaattisia malleja, joilla pyritään ottamaan huomioimaan vaikkapa kannatuksen trendejä. Siis sitä, näyttääkö tietyn ehdokkaan kannatus nousevan vai laskevan, kun vaalipäivä lähestyy.

Tätä ei Vihreän Langan laskelmassa oteta huomioon, kyse on mekaanisesta galluptulosten yhdistämisestä.

Suomessa galluptuloksia omalla mallillaan yhdistelee Accuscore. Sen torstai-iltana Iltalehdelle tekemän päivitetyn arvion mukaan Sauli Niinistö keräisi ensimmäisellä kierroksella juuri yli puolet äänistä. Accuscoren arviossakin Haavisto on kakkonen 13,6 prosentin kannatuksella, mutta Väyrynen nousee liki kymmeneen prosenttiin.

Accuscore ei kerro tarkkaan, miten se arvionsa tekee. Firman nettisivuillaan julkaiseman selityksen perusteella laskelmassa huomioidaan ainakin ehdokkaan kannatuksen kehitys gallupeissa sekä yritetään mallintaa kannatusvaihteluita edellisten vaalien perusteella.

Juttu päivitetty kauttaaltaan perjantaina kello 11 Helsingin Sanomien tuoreella gallupilla ja Accuscoren ennusteella.

presidentinvaalit  mielipidemittaus 
Viite