Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Yhdistetty gallup. Klikkaa isommaksi.

Yhdistetty gallup. Klikkaa isommaksi.

Yhdistimme kolme gallupia: Kokoomus niukasti kärjessä, vihreiden kannatus reilu 14 prosenttia

2.3.2018 10.53

Sammeli Heikkinen

Reilun viikon sisään on julkaistu kolme puoluekannatusmittausta. Vihreiden kannatus on vaihdellut niissä 13,6 – 14,5 prosentin välillä. Ylen mielipidetiedustelussa demarit on noussut suurimmaksi puolueeksi, Hesarilla kokoomus on selvä ykkönen.

Paremman kuvan saamiseksi yhdistimme eli aggregoimme Ylen, HS:n ja Iltalehden ja Uuden Suomen tilaamat viimeaikaiset mielipidetiedustelut. Yhdistämisessä noudatimme Informaatiomuotoilu-blogin ohjeita.

Yhdistetyn gallupin kärjessä on kokoomus 20,7 prosentin kannatuksella, mutta SDP on lähellä 20 prosentissa. Keskustan kannatus on 16,4 ja vihreiden 14,3.

Suurimpien puolueiden kohdalla yhdistelmägallupin virhemarginaali on noin prosenttiyksikkö suuntaansa.

Kolmen gallupin haastattelut on tehty 22.1. – 28.2. Suurin osa haastatteluista on tehty tammikuun presidentinvaalien jälkeen.

Hesarin mielipidetiedustelun materiaali on iäkkäintä. Siinä demareiden kannatus on alin, 19 prosenttia. Iltalehden ja Uuden Suomen gallupissa demareiden kannatus on 19,6 ja Ylen gallupissa 21 prosenttia. Voi siis olla, että SDP:n kannatus on helmikuussa kääntynyt nousuun, mikä ei vielä Hesarin gallupissa ehtinyt näkyä.

Tuoreimmissa gallupeissa vihreiden kannatus on noussut Ylellä ja laskenut Iltalehdellä ja Uudella Suomella.
Viite