Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Yle: Lapsi kylmettyi turvapaikanhakujonossa – poliisi ei auttanut

30.9.2015 14.04

Emmi Skytén

Vapaaehtoisten mukaan poliisi ei reagoinut, kun turvapaikkaa hakeneen perheen nelivuotias lapsi kylmettyi pahasti Pasilan poliisitalon edustalla lauantaina.

Vapaaehtoinen Nina Kantoniemi kertoi Svenska Ylelle, että hänen saapuessaan paikalle neljävuotias tyttö oli apaattinen eikä reagoinut puheeseen. Hänellä ei ollut riittävän lämpimiä vaatteita syksyiseen säähän.

Kantoniemen mukaan poliisi ei reagoinut tapaukseen.

”He eivät halunneet tilata taksia vaan ihmettelivät, millä tavalla tämä perhe on haavoittuvassa asemassa. Vastaanottokeskusten ohjeiden mukaan kaikki lapsiperheet ovat haavoittuvassa asemassa ja heidän tulee saada taksi. Ohjeiden mukaan poliisin pitää soittaa siihen vastaanottokeskukseen, johon turvapaikanhakija on menossa, ja vastaanottokeskus maksaa taksimatkan ainakin perheille, mutta myös muille haavoittuvassa asemassa oleville”, Kantoniemi kertoo.

Paikalla olleet vapaaehtoiset tilasivat lopulta taksin ja perhe pääsi vastaanottokeskukseen. Vapaaehtoisten mukaan lapsi voi jo hyvin. Kantoniemen mukaan tilanne olisi kuitenkin voinut päättyä pahemmin.

Turvapaikka-asioita Helsingissä selvittävä poliisi Ari Jokinen näkee tapauksen eri tavalla.

”Kyse oli selvästi väärinkäsityksestä vapaaehtoisten keskuudessa. Halu auttaa on suuri ja joskus tulee väärinkäsityksiä”, sanoo Jokinen Svenska Ylelle.

Hänen mukaansa poliisi tilaa taksin lapsiperheille hieman tilanteesta riippuen.

”Varmasti poliisi hoitaa työnsä.”
Viite