Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Wikimedia Commons / Jonik, CC BY-SA 2.0

Senaatintori
Tammikuussa poliisi tiedotti muun muassa Senaatintorilla tapahtuneista ahdisteluista. Nyt uudenvuoden ahdistelujen tutkinta on käytännössä keskeytetty.Wikimedia Commons / Jonik, CC BY-SA 2.0

Tammikuussa poliisi tiedotti muun muassa Senaatintorilla tapahtuneista ahdisteluista. Nyt uudenvuoden ahdistelujen tutkinta on käytännössä keskeytetty.

Yle: Uudenvuoden ahdistelujen tutkinta keskeytetty – tekijät eivät ehkä olleetkaan turvapaikanhakijoita

24.2.2016 19.04

Annakaisa Suni

Uudenvuoden seksuaalirikosten tutkinta Helsingissä on keskeytetty, kertoo Yle.

Ylen mukaan suurin osa asianomistajista on ilmoittanut, että heillä ei ole vaatimuksia. Valtaosassa jutuista tekijä on jäänyt tuntemattomaksi. Osassa myöskään uhrin henkilöllisyyttä ei tiedetä.

Tammikuussa Helsingin poliisi kertoi, että tutkinnassa on yksi raiskaus, kaksi raiskauksen yritystä ja 12 seksuaalista ahdistelua, joista osa joukkoahdisteluja. Poliisi sanoi tuolloin, että kaikki epäillyt ovat turvapaikanhakijoita. Nyt tutkinnanjohtaja Teija Koskenmäki-Karaharju sanoo, että poliisi ei tiedä, olivatko epäillyt turvapaikanhakijoita.

"Jos ainoa tuntomerkki on ulkomaalaistaustainen, tuntomerkit voivat sopia myös Suomessa asuvaan tai muuten ulkomaalaisen näköiseen henkilöön. Emme voi missään nimessä sanoa, että kyseessä olisi juuri turvapaikanhakija", Koskenmäki-Karaharju sanoo Ylelle.


Uutinen herättää monia kysymyksiä, joihin ei vielä keskiviikkoiltana saada vastausta. Poliisin viestintäpäällikkö Leena Karhumäki kertoo, että Koskenmäki-Karaharju ei enää tänään kommentoi asiaa.

Tutkinnan keskeyttämisestä ei ole myöskään suunnitteilla tiedotetta, Karhumäki kertoo. Sellainen voidaan kuitenkin tehdä, jos mediakyselyjä tulee paljon.

Aiemmin poliisi on tiedottanut, että Helsingissä suunniteltiin Kölnin tapaista joukkoahdistelua, ja julkaissut selvityksen, jossa epäiltyjen kerrotaan olevan turvapaikanhakijoita.


Vihreä Lanka tavoittelee tutkinnanjohtajaa uudestaan torstaina. Tänään keskiviikkona jää saamatta vastaus muun muassa seuraaviin kysymyksiin:

  • Miksi poliisi tiedotti aiemmin, että epäillyt ovat turvapaikanhakijoita, jos asiasta ei ollut tietoa?
  • Raiskaus ja sen yritys ovat yleisen syytteen alaisia rikoksia, kun taas seksuaalinen ahdistelu on asianomistajarikos. Mihin poliisi perusti epäilyt seksuaalisesta ahdistelusta niissä tapauksissa, joissa uhri ei ollut tiedossa?
  • Mitä Helsingissä tapahtui uudenvuodenyönä?

26.2. Korjattu Karhumäen titteli.
Viite