Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ruutukaappaus Stop TTIP -kampanjan Twitter-sivuilta.

60-vuotislahja. TTIP-sopimuksen vastainen kansalaisliike kehotti keräämään miljoona allekirjoitusta Euroopan komission puheenjohtajan syntymäpäivään 9.12. mennessä. Tavoite saavutettiin tänään. Ruutukaappaus Stop TTIP -kampanjan Twitter-sivuilta.

60-vuotislahja. TTIP-sopimuksen vastainen kansalaisliike kehotti keräämään miljoona allekirjoitusta Euroopan komission puheenjohtajan syntymäpäivään 9.12. mennessä. Tavoite saavutettiin tänään.

Yli miljoona eurooppalaista vastustaa vapaakauppasopimuksia

4.12.2014 11.31

Kati Pietarinen

Yli miljoona EU-kansalaista on allekirjoittanut itseorganisoidun kansalaisaloitteen, joka vaatii EU:n ja Yhdysvaltojen välisen vapaakauppasopimuksen eli TTIP:n neuvottelujen keskeyttämistä. Tieto on vetoomuksen sivuilla olevasta laskurista. Vetoomuksessa vaaditaan myös EU:n ja Kanadan välille jo neuvotellun CETA-sopimuksen hylkäämistä.

”Haluamme estää TTIP:n ja CETA:n koska ne sisältävät useita ongelmallisia kohtia. Esimerkiksi sääntelyn yhdenmukaistaminen sekä sijoittajien ja valtioiden välinen riitojenratkaisumenettely uhkaavat demokratiaa ja oikeusvaltiota”, vetoomustekstissä sanotaan.

Vetoomuksen allekirjoittajat haluavat myös ”estää työ-, sosiaali-, ympäristö-, yksityisyydensuoja- ja kuluttajanormien madaltumista sekä julkisten palvelujen (kuten vesi) ja kulttuuriomaisuuden sääntelyn purkamista läpinäkymättömissä neuvotteluissa”.

Kansalaisaloitteen taustaryhmä aloitti vetoomuskampanjan kesällä. Se pyrki rekisteröimään kansalaisaloitteen EU-lainsäädännön mukaiseksi eurooppalaiseksi kansalaisaloitteeksi. Sen avulla  miljoona EU-kansalaista voi yhdessä pyytää komissiota tekemään säädösehdotuksen aiheesta, joka kuuluu EU:n toimivaltaan. Aloitteeseen on kerättävä vuodessa vähintään seitsemässä jäsenmaassa kussakin vähintään ennalta määrätty allekirjoitusmäärä.

Euroopan komissio hylkäsi vapaakauppasopimusten vastaisen aloitteen rekisteröinnin syyskuun alussa juridisista syistä. Aloitteen taustaryhmä on vienyt hylkäyspäätöksen EU-tuomioistuimeen.

Kampanjan sivuilla kerrotaan, että nimet päätettiin kerätä joka tapauksessa. Keräyksessä on otettu huomioon virallisen eurooppalaisen kansalaisaloitteen vaatimat allekirjoitusmäärät maittain. Kampanja kehotti marraskuun lopulla Twitterissä keräämään miljoona allekirjoitusta luovutettavaksi Euroopan komission puheenjohtajalle Jean-Claude Junckerille hänen 60-vuotispäivänään 9. joulukuuta.

Myös vihreät vastustavat TTIP- ja CETA-sopimuksia.

vapaakauppasopimus  euroopan unioni  TTIP  CETA  kansalaisaloite 
Viite