Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ympäristörikostuomio ei sulkenut Perän ovea Sotkamon kaivokselle

17.5.2016 14.36

Sammeli Heikkinen

Ympäristön turmelemisesta tuomittu Pekka Perä voi edelleen palata Sotkamon monimetallikaivoksen omistajaksi.

Kaivosta pyörittävän valtionyhtiö Terrafamen ja Perän johtaman Talvivaaran kaivososakeyhtiön esisopimus kaivoksen toimintojen uudelleenjärjestelyistä on edelleen voimassa. Jos esisopimuksesta tulee sopimus, kaivososakeyhtiö voi saada pitkään jatkuneen velkasaneerauksensa päätökseen ja saada omistukseensa siivun Terrafamea.

Terrafamea valtion puolesta ohjaavan Terrafame Groupin toimitusjohtaja Matti Hietanen kertoo, ettei Perän Kainuun käräjäoikeudessa saama tuomio vaikuta sopimuksen mahdolliseen edistymiseen.

"Kyseessäolevilla asioilla ei ole yhteyttä tai vaikutusta toisiinsa", Hietanen kirjoittaa sähköpostitse Vihreälle Langalle.

Terrafamen ja Talvivaaran sopimusneuvottelujen vaiheesta ei ole Hietasen mukaan uutta kerrottavaa. Aiemmin sopimuksen solmimisen takarajaa siirrettiin. Yhtiöiden mukaan sopimuksesta päätetään sen jälkeen, kun hallinto-oikeus on päättänyt Terrafamen purkuputkesta. Purkuputkipäätös tuli huhtikuun lopussa.


Perä tuomittiin perjantaina 90 päiväsakkoon ympäristön turmelemisesta. Oikeus katsoi Perän törkeästä huolimattomuudesta aiheutuneiden päästöjen pilanneen kaivoksen lähijärviä.

Perä on Talvivaaran kaivososakeyhtiön toimitusjohtaja ja sen suurin yksityinen osakkeenomistaja.

Ympäristön turmelemisesta sai tuomion myös kaivososakeyhtiön toimitusjohtajana puoli vuotta toiminut Harri Natunen. Natunen on nykyään Terrafamen metallientuotannon tuotantojohtaja.

Perän ja Natusen tuomiot eivät ole vielä lainvoimaisia. Perä kertoi heti tuoreeltaan valittavansa tuomiosta hovioikeuteen.

Talvivaaraa käsitellään myös Helsingin käräjäoikeudessa. Syyttäjä kertoi maanantaina nostavansa syytteet arvopaperimarkkinoita koskevista tiedotusrikoksista Perää, Natusta ja Talvivaaran entistä talous- ja rahoitusjohtaja Salla Miettinen-Lähdettä vastaan.

Helsingin Sanomien mukaan syyte koskee muun muassa harhaanjohtavia tuotantoennusteita. Vihreä Lanka kirjoitti näistä jo vuonna 2011.
Viite