Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Laura Kyntölä
Twiiteillä tasa-arvoa. Laura Kyntölä ajaa feminismin asiaa Twitter-tilillään @LauraKKyntölä.Iiro Törmä

Twiiteillä tasa-arvoa. Laura Kyntölä ajaa feminismin asiaa Twitter-tilillään @LauraKKyntölä.

"Yritän ottaa rakentavan näkökulman ahdisteluun"

19.1.2016 15.39

Annakaisa Suni

Poliisi vaikuttaa uskovan, että seksuaalinen ahdistelu on Suomeen turvapaikanhakijoiden mukana rantautunut uusi ilmiö. Miltä se tuntuu, nettifeministi Laura Kyntölä?

Poliisin lausunnot kuvaavat sitä, miten seksuaaliseen ahdisteluun on suhtauduttu sisäänrakennettuna asiana, jota ei pidetä niin pahana.
En tunne yhtään naista, joka ei olisi kokenut seksuaalista häirintää elämänsä aikana. Ja tunnen myös paljon miehiä, jotka ovat joutuneet seksuaalisen häirinnän kohteeksi.

Osallistuit uudenvuoden ahdistelutapausten jälkeen Twitter-keskusteluun, jossa ihmiset jakoivat ahdistelukokemuksiaan tunnisteella #lääppijät. Millaisia kokemuksia sinulla on lääppijöistä?

Aikuinen ihminen on yrittänyt pokailla minua ensimmäisen kerran, kun olin yksitoista. Minuun on käyty kiinni tai huudeltu kadulla loukkauksia yhteensä kymmeniä kertoja.

Miten seksuaalista häirintää voidaan torjua?

Koulutus on ykkösasia. Teen töitä nuorten kanssa ja olen aloittamassa kampanjaa, jossa kouluissa opetetaan kunnioittamaan ja kuuntelemaan toista ja tunnistamaan, missä oma ja toisen raja menee.
Asenneilmapiiriä pitää muuttaa. Seksuaalinen häirintä ja ahdistelu ovat sivujuonne raiskauskulttuurista. Esimerkiksi viime vuoden katsotuimmassa suomalaisessa elokuvassa Luokkakokous mies raiskataan, ja sitä pidetään hullunhauskana kohtauksena.

Miten itse reagoit ahdisteluun?

Ennen olin hyökkäävämpi. Nykyään yritän ottaa rakentavan näkökulman. Kysyn, huomasitko mitä teit ja selitän, miksi se ei ole ok. Sitten pyydän lupaamaan, että ahdistelija ei enää tee niin. Varsinkin nuorten kanssa on tärkeää, ettei tekoja heti tuomita vihaisesti, vaan selitetään, miksi niin ei saa tehdä.

Kirjoitit kylttiin ”Tasa-arvo on kaikkien asia”. Miksi?

Kolmannen aallon feminismissä ei enää ajatella, että feminismin ensisijainen tavoite olisi parantaa pelkästään naisten asemaa. On hirveän paljon sukupuolittuneita ilmiöitä, jotka vaikuttavat miehiin, naisiin ja niihin, jotka eivät sovi kumpaankaan kategoriaan. Puhun kriittisesti esimerkiksi armeijasta ja miehiin kohdistuvasta väkivallasta. Tasa-arvo ei voi olla vain yhden ryhmän tehtävä.

Suomalaiset feministit ovat aktivoituneet sosiaalisessa mediassa. Vinkkaa parhaat seurattavat?

Pihtarihuorat-kollektiivin tuleminen Twitteriin oli kaikille feministisistä teemoista twiittaaville suojamuuri ja tukiverkko. Anonyymi kollektiivi uskaltaa sanoa paljon rajummin kuin omalla naamallaan kirjoittavat. Muita hyviä seurattavia ovat Tiina-Rakel Liekki, Rosa Meriläinen, Emmi Nuorgam, Juho Pylvänäinen, Saara Särmä ja Ville Vainio.

tasa-arvo  feminismi 




Viite