Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Yritystukien uudet tuulet. Vihreät haluaa muun muassa leikata ympäristölle haitallisia tukia ja tukea energiatehokkaampaa teollisuutta.

Yritystukien uudet tuulet. Vihreät haluaa muun muassa leikata ympäristölle haitallisia tukia ja tukea energiatehokkaampaa teollisuutta.

Yritystukien leijonanosa isoille - vihreät suuntaisi pienille ja keskisuurille

21.2.2017 16.20

Emmi Skytén

Vihreät haluaa tehdä yritystuista lainapainotteisempia ja kanavoida niitä pienille ja keskisuurille yrityksille. Vihreät julkisti tänään ehdotuksensa yritystukien uudistamisesta.

Nykyään suurin osa yrityistuista menee suurille yrityksille.

Vihreät ehdottaa myös, että valtio siirtyisi elinkeino- ja energiaverotuksesta enemmän tuotekehityksen tukemiseen.

"Nyt maksetaan tukia, jotta yritykset voisivat kuluttaa energiaa, eikä siihen, että he uudistaisivat prosessejaan energiatehokkaammaksi. Tällaisille energiatehokkaille prosesseille voisi olla kysyntää maailmalla”, sanoo kansanedustaja Krista Mikkonen (vihr) sanoo.

Ympäristölle haitallisia tukia vihreät leikkaisivat, mutta muuten yritystukia keskityttäisiin kohdentamaan paremmin ja vaikuttavammin. Suoria tukia paremmin toimisivat lainat ja valtiontakaukset, koska ne edellyttävät yritykseltä kasvukykyä. 


Valtion taloudellinen tutkimuskeskus Vatt teki vuonna 2015 selvityksen yritystukien vaikuttavuudesta. Selvityksessä kritisoidaan sitä, että vaikka pienten yritysten saamilla suorilla yritystuilla on merkittävä vaikutus investointeihin, suuret yritykset saavat valtaosan yritystuista.

"Monilla tukea jakavilla organisaatioilla on vuodesta toiseen tukea saavia ”kanta-asiakkaita”, ja lisäksi joukko yrityksiä saa jatkuvasti tukea useilta organisaatioilta", selvityksessä sanotaan.

Ylen tutkivan journalismin ohjelma MOT on tutkinut suurimpia yritystukien saajia. Ohjelman mukaan vuonna 2014 eniten yritystukia sai Tuuliwatti Oy ja toiseksi eniten Viking Line Ab.


Yritystukipotti
oli vuonna 2016 yhteensä 4,1 miljardia euroa, joista suoria tukia oli 2,1 miljardia ja verotukia 2,9 miljardia euroa.

Työ- ja elinkeinoministeriössä on tällä hetkellä valmisteilla uusi selvitys yritystukien kehittämisestä. Sen perusteella hallitus pohtii strategianeuvotteluissa huhtikuussa, miten yritystukia pitäisi muuttaa.
Viite