Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kulttuuria. MEFA-festivaali tuo elokuvien ja musiikin avulla esiin sellaisia Lähi-idän puolia, joita ei näy uutiskuvissa.

Kulttuuria. MEFA-festivaali tuo elokuvien ja musiikin avulla esiin sellaisia Lähi-idän puolia, joita ei näy uutiskuvissa.

Syyrialaista elektroa ja turkkilaista elokuvaa – festivaali esittelee Lähi-idän kulttuuria

15.10.2015 11.43

Emmi Skytén

Lähi-idässä tapahtuu muutakin kuin sotia, on Helsingissä tällä viikolla järjestettävän Middle Eastern Film and Arts -festivaalin viesti. Keskiviikosta lauantaihin jatkuva tapahtuma esittelee niin Lähi-idästä kertovia elokuvia ja dokumentteja kuin syyrialaista elektroa ja islamilaisesta runoudesta ammentavaa rap-musiikkia.

”Koemme, että usein uutiskuvat Lähi-idästä ruokkivat ennakkoluuloja, antavat yksipuolisen kuvan ja vahvistavat alueeseen liittyviä stereotypioita. Haluamme festivaalin avulla kertoa toisenlaisia tarinoita Lähi-idän monipuolisesta ja modernista elämästä, joka perustuu pitkään historiaan ja rikkaaseen taidekulttuuriin”, festivaalin nettisivuilla kirjoitetaan.

Tänään torstaina festivaalilla nähdään muun muassa 1920-luvun Algeriaan sijoittuva ranskankielinen piirretty Rabbi's cat. Perjantain Hib Hob – Stories from Syria -konsertissa Ääniwallissa kuullaan 1990-luvun rap-soundeja ja islamilaista runoutta yhdistävää syyrialais-amerikkalainen räppäri Omar Offendumia. Konsertissa esiintyvät myös elektronista musiikkia soittava syyrialainen Hello Psychaleppo, sekä suomalaiset Mista Thibbz ja Paleface.

Lauantaina festivaalilla nähdään muun muassa dokumenttiohjaaja Yasmin Feddan kaksi elokuvaa: vuotta ennen Syyrian sotaa kuvattu A Tale of two Syrias ja syyrialaisnaisten teatteriprojektista Jordanian pakolaisleirillä kertova Queens of Syria. Elokuvien jälkeen järjestettävässä paneelissa keskustellaan  Syyrian sodan siviilien kokemuksista ja siitä, millainen on median luoma kuva konfliktista.

Festivaalin päättää Istanbulin alamaailmasta kertova action-elokuva Panzehir.
Viite