Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kuvakaappaus / www.gocomics.com

Kuvakaappaus / www.gocomics.com

Trump toi hyvääkin: Bloom County on palannut

10.3.2017 13.54

Vesa Sisättö

Donald Trumpin ehdokkuudesta ja presidenttikaudesta ei löydy paljon hyvää sanottavaa. Paitsi tietenkin se, että Trumpin kampanja sai takavuosikymmenen kriittisen ja hauskan strippisarjakuvan palaamaan eläkkeeltä.

Bloom County on amerikkalaisen Berkeley Breathedin luoma sarjakuva, joka ilmestyi alunperin 1980–1989. Sarjakuva sijoittuu amerikkalaiseen Keskilännen pikkukaupunkiin.

Henkilöt ovat pääosin lapsia, jotka puhuvat aikuismaisesti, sekä puhuvia eläimiä. Keskushahmo on Opus-pingviini, hiukan konservatiivinen ja herkkä otus, joka toistuvasti säikkyy modernin maailman kotkotuksia. Toinen värikäs hahmo on sekopäinen kissa Billy the Cat.

Sarjakuva kommentoi aikanaan 1980-luvun Ronald Reaganin Yhdysvaltojen politiikkaa ja kulttuuria nokkelasti ja hauskasti. Vuosikymmenen eläneelle sarjakuva tuntuu vieläkin mukavan nostalgiselta, joskin kaikkia 30 vuoden takaisen amerikkalaisen kulttuurin vivahteita on Suomesta vaikea hahmottaa.


Bloom County päättyi vuonna 1989 itselleen ominaisella tavalla. Sarjakuvan maailmaan tunkeutui hahmo, joka nykyään tunnetaan jo meilläkin: Donald Trump.

Tarinassa Trump joutuu vakavaan onnettomuuteen. Trumpin eloonjääneet aivot siirretään "ruumiinluovuttajana" toimivan Billy the Catin kehoon. Sekopäisen kissan kropassa Trump koettaa aloittaa bisnesmiehen uransa alusta. Lopulta hän rikastuu uudelleen, ostaa Bloom County -sarjakuvan, ja erottaa sen kaikki henkilöt. 1980-luvun Bloom County päättyy jaksoihin, jossa henkilöt etsivät uusia töitä muista sarjakuvista.

1990- ja 2000-luvuilla Breathed piirsi Outland- ja Opus-nimisiä sarjakuvia, joissa seikkaili useita Bloom Countyn henkilöitä, etenkin Opus-pingviini. Opus-sarjakuvaa ilmestyi suomeksi Ilta-Sanomissa ainakin vuonna 2004.


Heinäkuussa 2015
Berkeley Breathed julkaisi Facebookissa kuvan itsestään piirtämässä sarjakuvaa jonka otsikko oli Bloom County 2015.

"Paluu 25 vuotta myöhemmin. Tuntuu kuin tulisin kotiin", hän kommentoi kuvaa.

Tuntemuksen saattoi hyvin jakaa: sarjakuva tuntuu jatkuneen suoraan 1980-luvulta. Piirrostyyli on sama, vain aika toinen.

Nyt Opus-pingviini joutuu törmäämään internetin kauhistuksiin. Uusi Bloom County ilmestyy internetissä omaan tahtiinsa – piirtäjä sanoi yhdeksi syyksi lopettamiselle deadline-ahdistuksen. Ensimmäinen uusi kokoelma on jo ilmestynyt.

Bloom County on repinyt huumoria 2010-luvun maailmasta omaan tapaansa jo kohta kahden vuoden ajan. Vanhan vihollisen, Donald Trumpin valtaannousu ei jäänyt sarjassa huomiotta.


Sarjiksen fani kysyi Facebookissa liittyikö paluu Donald Trumpin käynnistyneeseen presidentivaalikampanjaan.

"Tekijä ei voi tarkkaan ottaen kieltää, etteikö mainitsemallasi hepulla olisi ollut mitään tekemistä asian kanssa", kuului Breathedin vastaus.

Helmikuun 2017 strippien mukaan plutolaiset sieppasivat Trumpin aivot vuonna 1989 ja asensivat tilalle kauko-ohjauslaitteen. Se selittäisi paljon.

Bloom Countya voi lukea GoComicsin kautta tai Facebookissa.
Viite