Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Heidi Hautala: Euroopan sisäiset veroparatiisit pitää sulkea

6.11.2017 16.13

Riikka Suominen

Euroopan unioni on ryhtynyt toimiin veronkierron vuoksi, mutta työ on hidasta.

EU on varovainen tekemään listoja verotuksellisesti ongelmallisista maista tai alueista, sillä listalle joutuisi myös Euroopan maita. Euroopan omia veroparatiiseja ovat esimerkiksi Portugali ja Luxemburg. Myös Irlanti on tehnyt kansainvälisten suuryritysten kanssa sopimuksia.

”Kilpailu EU:n jäsenmaiden kesken estää yhteiset päätökset”, Euroopan parlamentin varapuheenjohtaja Heidi Hautala (vihr) sanoo.

Hän on tyytyväinen siihen, että kilpailukomissaari Margethe Vesteger on nostanut kanteita veroeduilla kilpailevia jäsenvaltioita vastaan.

”Vesteger on rinnastanut verokilpailun kiellettyyn valtion tukeen.”

Euroopan vihreät haluaa kattavan listan EU:n sisäistä ja kansainvälisistä veroparatiiseista.


Toinen vaikeus
veronkierron kitkemisessä Euroopan tasolla on, että verosäännöt pitäisi hyväksyä yksimielisesti. 

"Yksikin jäsenmaa voi pysäyttää verotusta koskevan päätöksen", sanoo Hautala.

Vihreät kannattaa komission ehdotusta siitä, että suuryritysten pitäisi julkisesti raportoida, mitä veroja ne maksavat mihinkin maahan.

Tarkoitus on edistää verotuksen läpinäkyvyyttä, mutta ehdotus on herättänyt myös vastustusta. Euroopan oikeistopuolueet saivat jo parlamentissa ehdotukseen läpi heikennyksen. Se mahdollistaa poikkeukset raportoinnista liikesalaisuuteen vedoten.


Osa maista
– myös Suomi – pitää yritysten maakohtaista veroraportointia on veropolitiikkana. Näin myös raportointi vaatisi jäsenmaiden yksimielisen päätöksen. Yksimielistä päätöstä tuskin saadaan aikaan, koska myös EU:n sisällä on matalilla veroilla kilpailevia maita.

Heidi Hautalan ja Euroopan vihreiden mielestä verotuksen raportointi on yhtiöoikeutta ja siten siitä päättämiseen riittäisi enemmistö. 

"Suomalaiset suuryritykset ovat vastahakoisia maakohtaisiin raportteihin", Hautala sanoo.


Suomi ei ole EU:ssa
ollut erityisen aktiivinen veronkierron kitkemisessä. Suomi on esimerkiksi vastustanut ministerineuvoston veroasiakirjojen julkisuutta.

Hautalaa salailu harmittaa. Hän kuului Europarlamentin Panama-papereiden tutkintavaliokuntaan, joka olisi halunnut tutustua veropapereihin.  

Maailmanlaajuinen laajamittainen veronkierto on noussut taas esille. Kansainvälinen tutkivien toimittajien ryhmä alkoi julkaista eilen sunnuntaina veronkierrosta kertovia juttuja, joiden tiedot perustuvat paratiisin paperit -tietovuotoon.

verovälttely  veronkierto  Heidi Hautala  euroopan unioni  euroopan parlamentti 




Viite