Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mehr Demokratie / Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Vapaakauppasopimuksia vastustava mielenosoitus
Ei TISAAkaan. Erityisesti Saksassa vastustetaan vapaakauppasopimuksia. Kuva mielenosoituksesta Berliinissä.Mehr Demokratie / Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Ei TISAAkaan. Erityisesti Saksassa vastustetaan vapaakauppasopimuksia. Kuva mielenosoituksesta Berliinissä.

Tietosuoja ja vapaakauppa vastakkain – Tisa-sopimus takkuaa

12.12.2016 9.05

Emmi Skytén

Vastatuulessa olevien vapaakauppasopimusten listaan voi TTIP:n lisäksi lisätä nyt myös palveluiden kansainvälistä liikkuvuutta edistävän vapaakauppasopimus Tisan. EU:n ja 22 muun maailmankauppajärjestö WTO:n jäsenen välisen sopimuksen viimeinen neuvottelukierros piti käydä joulukuun alussa, mutta se peruttiin, koska sopua ei ollut näkyvissä.

Suurin syy eripuralle on nettipolitiikka. Yhdysvallat haluaa vähentää tiedonsiirron esteitä, mutta EU:ssa kannetaan huolta tietosuojasta. Unionin uusi tietosuojasäädös estää henkilötietojen siirtämisen EU-maiden ulkopuolelle, jos yksityisyydensuojaa ei voida taata.

Onnistuessaan Tisa avaisi kilpailun muun muassa pankki- ja tietoliikennealoilla. EU ei ole kuitenkaan pystynyt muodostamaan yhteistä kantaa siitä, miten Tisa muuttaisi tietosuojalakeja. Kansalaisjärjestöjen mielestä tietosuojan ei pitäisi kuulua vapaakauppasopimukseen.

Euroopan parlamentin Tisa-neuvotteluja johtava raportoija ja luxemburilainen meppi Viviane Reding on samaa mieltä:

"Tietosuoja ei ole kaupankäynnin este vaan ihmisoikeus, jota ei pitäisi heikentää tulevassa sopimuksessa", Reding sanoi Euractiv-sivustolle lokakuussa.

Yhdysvallat ja muutama muu maa taas vaatii, että tietomassojen vapaa kulku olisi ehdottomasti mukana sopimuksessa. Jotkut tämän leirin kannattajat pelkäävät, että Tisan kanta tietosuojasta kopioitaisiin myös muihin vapaakauppasopimuksiin.


Saksalainen
sivusto Netzpolitik.org ja ympäristöjärjestö Greenpeace paljastivat muutama viikko sitten salaisia asiakirjoja, joissa oli tietoja Tisa-neuvotteluiden sähköistä kaupankäyntiä ja tietoliikennealaa koskevista osuuksista. Järjestöjen mukaan asiakirjoista selvisi, että sopimus heikentäisi toteutuessaan muun muassa tietosuojaa, sananvapautta ja tietoturvaa.

Netzpolitik.org:in päätoimittaja Markus Beckedahl tarkentaa Euractiv-sivuston haastattelussa, että Yhdysvallat on ehdottanut Facebookin ja Youtuben kaltaisten alustojen sääntelevän sananvapautta itse omilla säännöillään.


Toinen syy
Tisa-neuvotteluiden hidastumiselle on Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi. Yhdysvaltain vapaakauppaneuvottelijat eivät tiedä miten edetä, koska he eivät tiedä, mitä mieltä tuleva presidentti on Tisa-sopimuksesta. Trump on kritisoinut vahvasti muun muassa Tyynenmeren valtioden vapaakauppasopimus TPP:tä.

Beckedahl tosin uskoo, että Tisa-neuvottelut tulevat jatkumaan Trumpin kaudella. Hän arvioi, ettei Trumpilla ole tarvetta haukkua Tisaa julkisesti, koska se ei ole Amerikassa yhtä tunnettu kuin TPP.

"Koska amerikkalaiset yritykset hyötyisivät Tisasta merkittävästi, ja koska Trumpin virkaanastumista valmistelevassa tiimissä on paljon elinkeinoelämän lobbareita, voimme olettaa, että Tisa-neuvottelut jatkuvat", Beckedahl sanoo Euractiv-sivustolle.

vapaakauppa  vapaakauppasopimus  tisa 




Viite