Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Eroon eurosta? Touko Aallon mielestä eurokritiikki pitää erottaa EU-kritiikistä.

Eroon eurosta? Touko Aallon mielestä eurokritiikki pitää erottaa EU-kritiikistä.

Vihreiden Aalto: Euroero on vaihtoehto

4.2.2016 15.37

Sammeli Heikkinen

Kansallisiin valuuttoihin palaaminen on yksi vaihtoehto euroalueen ongelmien ratkaisemiseksi, arvioi vihreiden kansanedustaja ja eduskunnan talousvaliokunnan jäsen Touko Aalto.

Aalto kirjoittaa perjantaina ilmestyvän Vihreän Langan  esseessä, että nykyinen euroalue on liian suuri ja hajanainen toimiakseen. Yhteinen korkotaso ei sovi alueelle, jonka maiden taloustilanteet ovat keskenään hyvinkin erilaiset.

Aallon mukaan euroalue palvelee nykyisellään lähinnä Saksan etuja. Saksan keräämä ylijäämä on pois muilta mailta ja ylijäämän sekä Euroopan keskuspankin tuen avulla Saksa voi vaikuttaa jopa maailmantalouden vakauteen.


Aalto kirjoittaa
, että Euroopan keskuspankin muuttaminen jokaista jäsenvaltiota normaalisti tukevaksi moderniksi keskuspankiksi voisi olla yksi ratkaisu.

Aalto kuitenkin epäilee, että tämä ratkaisu voisi olla altis korruptiolle ja poliittisesti vaikeasti läpi vietävissä.

"Nopein tie etenkin eteläisen Euroopan täysimittaisen humanitaarisen kriisin päättämiseksi on jäsenvaltioiden omiin kansallisiin valuuttoihin palaaminen", Aalto kirjoittaa.

”Kansallisiin valuuttoihin palaaminen ei ole helppo harjoitus, mutta myös sitä vaihtoehtoa on pystyttävä arvioimaan, jos Saksan dominoima euroalue ei pysty muuttumaan myös muiden jäsenvaltioiden eduksi.”

Aalto myös korostaa, että eurokriittisyys ei ole EU-kriittisyyttä:

"Vihreiden, jos jonkun puolueen, tulisi kyetä erottamaan EU- ja eurokeskustelu toisistaan ja haastaa itseään pohtimaan erilaisten politiikkavaihtoehtojen vaikutuksia."
Viite