Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Demarit tiukkoina. Muiden oppositiopuolueiden varjobudjetit päätyvät samaan tai suurempaan loppusummaan kuin hallitus. Vain demarit kiristäisi taloutta.

Demarit tiukkoina. Muiden oppositiopuolueiden varjobudjetit päätyvät samaan tai suurempaan loppusummaan kuin hallitus. Vain demarit kiristäisi taloutta.

Ville Niinistö: "Oikeistolta puuttuu rohkeutta luopua yritystuista"

23.11.2016 7.53

Riikka Suominen

OppositiopuoluEET OVAT talouspolitiikasta pitkälti yhtä mieltä: Kaikki oppositiopuolueet haluavat vähentää tuloeroja, luopua koulutusleikkauksista, vähentää yritystukia ja satsata harmaan talouden torjuntaan, mikä lisäisi verotuloja. Kaikki muut oppositiopuolueet paitsi rkp nostaisivat pääomaveroa.

"Kaikki sanovat, että yritystuet ovat liian kalliita. Ne nostavat veroja, mikä vähentää yrittäjäystävällisyyttä. Silti oikeistopuolueet eivät ole olleet tarpeeksi rohkeita ja hankkiutuneet eroon yritystuista", sanoi vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö varjobudjetteja käsittelevässä tilaisuudessa tiistaina Helsingissä.

Tilaisuuden järjesti talousyhdistys Ekonomiska Samfundet. Yhdistys oli tilannut arvion hallituksen ja opposition esitysten tärkeimmistä eroista. Analyysin tekivät elinkeinoelämän tutkimuslaitos (ETLA) ja Palkansaajien tutkimuslaitos.

Hallituksen budjetti on 5,5 miljardia alijäämäinen ja oppositiopuolueiden budjetit noudattelevat samaa linjaa. Ainoastaan demareiden varjobudjetti on tiukempi kuin hallituksen.

"Olen samaa mieltä opposition kanssa siitä, etten ymmärrä (hallituksen esittämää) perintö- ja lahjaveron alentamista", sanoi ETLA:n tutkimusjohtaja Niku Määttänen.

Määttänen oli samoilla linjoilla myös siitä, että listaamattomien yhtiöiden pääomaverotusta voisi kiristää. Vihreät ja sdp esittävät asiaa varjobudjeteissaan. Nyt osinkotuloa verotetaan suhteellisen kevyesti 150 000 euroon saakka.

"Olen itse ehdottanut samaa, joten vaikea tuota on kritisoida", Määttänen sanoi.

varjobudjetti  talous 
Viite