Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Aleksi Kallioja

Kuuntelija. Köyhyystutkija ja vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo on huomannut, että köyhyys ei kuulu vain leipäjonoihin. Moni yrittäjä on taloudellisessa ahdingossa. Aleksi Kallioja

Kuuntelija. Köyhyystutkija ja vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo on huomannut, että köyhyys ei kuulu vain leipäjonoihin. Moni yrittäjä on taloudellisessa ahdingossa.

Yrittäjälle köyhyys saattaa olla arkipäivää ja naisen palkkaaminen iso riski

12.7.2017 12.41

Jenni Leukumaavaara

Hallitus tarjoaa yrittäjyyttä hanakasti lääkkeeksi työttömyyteen, mutta yrittäjän asemassa olisi vielä parannettavaa. Näin sanoo vihreiden varapuheenjohtaja, köyhyystutkija Maria Ohisalo.

Porissa työ- ja yrittäjyysaiheeiseen SuomiAreena-keskusteluun osallistunut Ohisalo kertoo saavansa yhteydenottoja yrittäjiltä, jotka kertovat olevansa köyhiä ja huolissaan pärjäämisestään.

”Yrittäjät kertovat, että he joutuvat jatkuvasti elämään köyhyysriskissä. Osin se riski kuuluu yrittäjän elämään, mutta kertoo myös siitä, että yhteiskunta ei ole kyennyt luomaan riittävää turvaverkkoa yrittäjille ja yrittäjyydelle”, Ohisalo sanoo.


Sukupuoli koetaan myös
edelleen uhaksi siinä vaiheessa, kun yrittäjä harkitsee työntekijöiden palkkaamista.

”Tällä hetkellä yrityksillä on iso riski palkata kolmekymppinen nainen töihin, koska odotuksena on äitiys- ja perhevapaille jääminen ja sen kustannukset. On erittäin tärkeää tasapainottaa perhevapaakuluja”, Ohisalo sanoo.

Hän huomauttaa, että esimerkiksi yrittäjien palveluiden siirtämisestä kootusti yhdelle luukulle sekä kulujen tasa-arvoisemmasta jakamisesta on eduskuntapuolueiden kesken pitkälti yhteisymmärrys, mutta silti asiat eivät etene.

Ohisalon ja muiden SuomiAreenan keskusteluun osallistuneiden mielestä olisi tärkeää uudistaa sosiaaliturvaa yrittäjyydelle suotuisammaksi. Esimerkiksi perustulo tai negatiivinen tulovero auttaisivat yrittäjiä.

Vihreiden pitkään ajama perustulo on tällä hallituskaudella kokeilussa, mutta kokeilu uhkaa jäädä torsoksi. Vihreät on vaatinut kokeilun ulottamista myös freelancereihin ja yksinyrittäjiin.

”Nykymaailmassa on tärkeää, että yrittäjällä on mahdollisuus myös epäonnistua. Yrittäjällä pitää olla kyky oppia nopeasti ja mahdollisuus tehdä virheitä”, keskustelussa mukana ollut OneMind Dogsin toimitusjohtaja Noora Keskievari sanoo.

Keskievarin kokemuksen mukaan Suomi on kuitenkin hyvä maa yrittäjänä työskentelevälle naiselle.

”Yrittäjänaisena Suomi on ihan paratiisi: on mahdollista pitää esimerkiksi äitiyslomaa. Se on hienoa, vaikka monella se äitiysloma ei ole kovin pitkä”, Keskievari sanoo.

yrittäjyys  köyhyys  suomiareena2017 
Viite