Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Fredrik Hjerling

Ilmasto ei odota, muistuttaa ympäristöpuolueen vaalimainos. Kysymys on, kiinnostaako äänestäjiä. Kuvassa puoluesihteeri Amanda Lind ja puheenjohtajat Gustav Fridolin ja Isabella Lövin.Fredrik Hjerling

Ilmasto ei odota, muistuttaa ympäristöpuolueen vaalimainos. Kysymys on, kiinnostaako äänestäjiä. Kuvassa puoluesihteeri Amanda Lind ja puheenjohtajat Gustav Fridolin ja Isabella Lövin.

Ruotsin vihreät yrittää pysyä eduskunnassa ilmastopolitiikan voimin

26.5.2018 13.06

Riikka Suominen

Ruotsin vihreät yrittää nostaa kannatustaan keskittymällä syksyn vaaleissa ilmastoon ja ympäristöön.

Ympäristöpuolue on kompastellut koko neljän vuoden hallitustaipaleen ajan. Nyt puolueen kannatus voi jäädä alla neljän prosentin. Siinä tapauksessa puolue tippuisi syksyn vaaleissa valtiopäiviltä. Vielä neljä vuotta sitten EU-vaaleissa puolue keräsi 15 prosenttia äänistä ja tavoitteli kolmanneksi suurimman puolueen asemaa.

”Klassinen selitys on, että olemme pieni puolue vähemmistöhallituksessa. Meidän on ollut vaikea saada ymmärrystä kompromisseille, joita hallitus on tehnyt”, sanoo vihreiden kansanedustaja Annika Hirvonen-Falck Vihreälle Langalle Tukholmassa.

Hirvonen Falck myöntää, että puolueella on ollut sisäisiä konflikteja. Ministerien erot ovat verottaneet voimia.

”Se on vienyt huomiota poliittisilta voitoilta.”

Voitot ovat tulleet ympäristöasioissa. Hirvonen-Falck listaa, että ympäristöbudjetti on kaksinkertaistunut ja Ruotsi sulkee neljä ydinvoimalaa ennen vuotta 2020.

Valtionyhtiö Vattenfallin ruskohiilestä iso osa jää louhimatta ja Ruotsi on sitoutunut siihen, että maan kaikki energia tuotetaan vuonna 2040 uusiutuvilla. Tavoitetta tukevat myös isot puolueet.


Syksyn vaaleihin ympäristöpuolue
menee ilmasto- ja ympäristöteemoilla. Vielä viime vaaleissa mukana olleesta koulutuksesta ei enää puhuta.

Sen sijaan puolue haluaa nopeasta junaverkosta vaihtoehdon kotimaan lennoille, lopettaa merten saastumisen ja luomuruokaa. Vaaliohjelma hyväksytään tänä viikonloppuna puoluekokouksesa Västeråsissa.

Kyseessä on kriisissä olevan puolueen paluu ydinpolitiikkansa pariin.

Vihreiden puheissa toistuu, miten Ruotsin pitää näyttää tietä ilmastoasioissa.

”YK on juuri lausunut, että Ruotsilla on maailman paras ympäristöpolitiikka”, iloitsee vihreiden nuorten puheenjohtaja Axel Hallberg.

Hänestä vihreiden pitää kampanjassaan selittää äänestäjille, että miksi puolueen on oltava valtiopäivillä.

”Ympäristöpolitiikka ei etene autopilotilla. Oikeistohallitus ottaisi pois joka kolmannen kruunun ilmastobudjetista ja poistaisi lentoveron.”

Hallbergin mukaan tutkimuksissa näkyy, että Ruotsissa nuorille ilmasto ja ympäristö ovat kaikkein tärkeimmät poliittiset kysymykset.


Ongelma vihreille voi olla
, että kaikki muut puhuvat syksyn vaaleissa aivan muusta. Keskustelua hallitsevat uhkakuvat: lähiöiden väkivalta, maanpuolustus ja maahanmuuttajat. Nämä aiheet ohittavat jopa työn ja julkiset palvelut.

Ympäristöpuoluekin on yrittänyt torjua kuolemaan johtaneita ampumisia hallituksessa, Hirvonen-Falck muistuttaa. Vakavien ampuma-aserikosten rangaistuksia on nostettu ja tekijöitä saatu vankilaan.

”Olemme pitkään puhuneet naisten turvallisuudesta. Rasistit maalaavat maahanmuuttajat raiskaajiksi ja pahoinpitelijöiksi, mutta Metoo-kampanja osoittaa, että seksuaalinen ahdistelu on ongelma joka puolella yhteiskuntaa. Emme voi antaa rasistien kaapata keskustelua naisten turvallisuudesta”, Hirvonen-Falck sanoo.


Kulunut vaalikausi
on politiikan toimittajien mielestä ollut poikkeuksellinen. Keskustelu on lähinnä pyörinyt sen ympärillä, miten päätöksiä saadaan tehtyä ilman ruotsidemokraatteja ja miten ruotsidemokraattien suosioon pitäisi suhtautua.

Pakolaiskriisi toi Ruotsiin vuonna 2015 yli 160 000 turvapaikanhakijaa. Niinpä koko vaalikauden poliittista keskustelua on hallinnut maahanmuutto.

Vihreiden puoluejohtaja Isabella Lövin on harmitellut, että perinteiset puolueet kokoomus ja sosiaalidemokraatit ovat auttaneet ruotsidemokraatit tähän asemaan puhumalla niin paljon maahanmuutosta. 


”Politiikkaa pelataan ruotsidemokraattien kotikentällä”, Lövin sanoi tällä viikolla Dagens Nyheterin haastattelussa.

Yksi vihreiden hallituskauden saavutuksista on, että 9 000 yksintullutta pakolaisnuorta saa jäädä Ruotsiin.
 Siitä huolimatta puolueen maahanmuuttolinja mättää tällä hetkellä melkein kaikkien mielestä.

Osan mielestä linja on liian löyhä, toisten mielestä puolue teki väärin kun se jäi hallitukseen, joka sulki rajat turvapaikanhakijoilta. 

Ruotsin valtiopäivävaalit pidetään 9. syyskuuta.

miljöpartiet  Ruotsi  Vihreät 
Viite