Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Karla Ann Cote

Mielenosoitus
Kuuma putki. Standing Rockin mielenilmaukselle on riittänyt tukea muulla Yhdysvalloissa ja maailmalla. Kuva New Yorkin tukimielenosoituksesta marraskuulta.Karla Ann Cote

Kuuma putki. Standing Rockin mielenilmaukselle on riittänyt tukea muulla Yhdysvalloissa ja maailmalla. Kuva New Yorkin tukimielenosoituksesta marraskuulta.

Alkuperäiskansan pitkä mielenilmaus palkittiin – öljyputki jäihin Standing Rockissa

5.12.2016 11.54

Sammeli Heikkinen

Yli puoli vuotta jatkunut Yhdysvaltain alkuperäiskansojen mielenilmaus Standing Rockin reservaatissa sai merkittävän voiton sunnuntaina.

Yhdysvaltain viranomaiset eivät antaneet Dakota Access -öljyputken rakentajille lupaa vetää putkea reservaatin viereisen Oahe-järven alitse. Päätöksessä viitataan alkuperäiskansojen huoleen siitä, että putken harjoaminen voisi aiheuttaa huomattavaa vahinkoa.

Päätöksen teki liittovaltion maita hallitseva armeijan virasto USACE. Armeijan lausunnossa todetaan, että vaihtoehtoisia putkilinjauksia on syytä tutkia ja hankkeesta on laadittava ympäristövaikutusten arviointi.


Kyseessä ei siis ole öljyputkihankkeen hautaaminen, eikä päätös merkitse myöskään sitä, etteikö putkea voitaisi edelleen vetää Oahe-järven alitse.

Mielenosoittajien verkkosivulla päätöstä pidettiin voittona, muttei lopullisena sellaisena. Avoimiksi kysymyksiksi listataan muun muassa, kuinka laaja ympäristövaikutusten arvioinnista tulee, onko putken rakentamatta jättäminen yksi vaihtoehdoista ja millaisia mahdollisuuksia ensi vuoden alussa valtaan nousevalla Donald Trumpin hallinnolla on vesittää arviointia.

Putken vastustajat myös epäilevät, että putkea rakentava Energy Transfer Partners saattaa jatkaa putkitöitä armeijan päätöksestä huolimatta.

Putkiyhtiö kutsuu omassa kovasanaisessa lausunnossaan vaatimusta ympäristövaikutusten arvioinnista poliittiseksi ja katsoo, ettei sillä ole merkitystä. 

Protestoijat puolestaan kysyvät, onko Yhdysvaltain hallinto valmis pysäyttämään putkityöt voimatoimin, jos muu ei auta.

Viranomaiset ovat käyttäneet mielenosoittajia vastaan huomattavasti voimaa. Poliisi ja vartiofirmat ovat käyttäneet muun muassa koiria, joukkokiinniottoja ja kumiluoteja mielenosoittajia vastaan. Hiljattain protestoijia suihkutettiin vesitykeillä pakkassäässä.
Viite