Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Riikka Suominen

Puhemieheksi valittu Antonio Tajani on luvannut vahvistaa europarlamentin ääntä EU:ssa.Riikka Suominen

Puhemieheksi valittu Antonio Tajani on luvannut vahvistaa europarlamentin ääntä EU:ssa.

Ennakkosuosikki europarlamentin uudeksi puhemieheksi

17.1.2017 21.02

Riikka Suominen

Strasbourgissa Europarlamentti äänesti koko päivän uudesta puhemiehestä. Vasta neljännellä äänestyskierroksella voitiin kruunata voittaja, italialainen oikeistolainen Antonio Tajani. Hän voitti sosiaalidemokraattien ehdokkaan Gianni Pittellan äänin 351-282.

Äänestys kesti pitkään, vaikka entinen komissaari, 63-vuotias Tajani oli ennakkosuosikki. Iso osa mepeistä piti Tajania huonona vaihtoehtona. Hän on oikeisto-ryhmä EPP:n poliitikko, joka on työskennellyt 23 vuotta EU:n eri toimielimissä. Harmaantunut herra Tajani on arkkityyppi populistien maalitaulusta, silloin kun he haluavat näyttää, miten tunkkaista EU-politiikka on.

Päivällä mepeille pitämässään ehdokaspuheessa Tajani kertoi, miten parlamentin pitäisi lähentyä kansalaisia.

"Emme voi sulkeutua Brysselin linnakkeeseen. Tulen tekemään aloitteita, jotta parlamentin ovet avautuisivat kansalaisille, ja jotta olisi avointa keskustelua kansalaisten kanssa", hän lupasi.

Tämä tuskin oli suurin syy, miksi parlamentin enemmistö lopulta meni Tajanin taakse. Pikemminkin kyse oli  keskustaoikeistolaisen ja liberaalin ryhmän EPP:n ja Alden sopimuksesta ja pienempien ryhmien pakosta taipua lopulta ison ryhmän ehdokkaan taakse.

Äänestys on suljettu lippuäänestys, joten yksittäisten meppien kantoja ei tiedetä.

euroopan unioni 
Viite