Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Google Earth

tuhon kohde? Sateliittikuvassa libyalaisesta Zuwaran satamasta näkyy kymmeniä kalastajien aluksia. Samalta alueelta lähtee The Guardian -lehden mukaan siirtolaisia salakuljettajien matkaan. Lehden mukaan kalastusaluksia käytetään myös ihmisten salakuljettamiseen. Google Earth

tuhon kohde? Sateliittikuvassa libyalaisesta Zuwaran satamasta näkyy kymmeniä kalastajien aluksia. Samalta alueelta lähtee The Guardian -lehden mukaan siirtolaisia salakuljettajien matkaan. Lehden mukaan kalastusaluksia käytetään myös ihmisten salakuljettamiseen.

EU haluaa hyökätä Libyassa

11.5.2015 17.10

Kati Pietarinen

EU:n ulkopoliittisen edustajan Federica Mogherinin odotetaan pyytävän tänään YK:n turvallisuusneuvostolta lupaa hyökätä siirtolaisten salakuljettajia vastaan Libyan aluevesillä. Britannian valmistelemassa lausunnossa uskotaan esitettävän, että EU saisi ”kaikki keinot tuhotakseen salakuljettajien bisnesmallin”. Tämän on arveltu tarkoittavan veneiden tuhoamista. Hanke on erittäin ongelmallinen, koska salakuljettajien käyttämiä veneitä ei ole mahdollista erottaa kalastusaluksista. 

Operaatiota johdettaisiin Italiasta, ja siihen osallistuisi kymmenisen jäsenmaata, mukaan lukien Britannia, Ranska ja Espanja, The Guardian -lehti kertoo. Lehden mukaan kaikki jäsenmaat tukevat hanketta. Operaation tarkoituksena on vähentää siirtolaisten yrityksiä päästä Välimeren yli.

Ulkoministeriöstä kerrotaan Vihreälle Langalle, että Suomi pitää operaation käynnistämistä tärkeänä ja että sille toivotaan turvallisuusneuvoston mandaattia, mutta Suomen osallistumisesta operaatioon on vielä liian aikaista puhua.

Guardianin mukaan salakuljetusverkostoihin kytkeytyvillä libyalaisilla asejoukoilla, jihadistiryhmillä ja ISIS:in liittolaisilla sanotaan olevan raskasta tykistöä ja ilmatorjunta-aseita lähellä Libyan rannikkoa. Guardianille puhuneiden nimettömien brysseliläislähteiden mukaan Nato saattaisi tulla mukaan operaatioon, jos EU:n meri- tai ilma-aluksiin hyökätään ja tilanne kärjistyy.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin eilen julkaisema raportti kuvaa siirtolaisten Libyassa kokemia raiskauksia, kidutusta ja kaappauksia lunnaiden kiristämiseksi. Amnestyn mukaan EU:n suunnitelmat hyökätä salakuljettajia vastaan voisivat johtaa siihen, että tuhannet siirtolaiset ja pakolaiset jäävät ansaan konfliktialueelle.

"Jos salakujettajia vastaan tehdään aloitteita ilman, että epätoivoisille ihmisille taataan turvallisia reittejä paeta konfliktia Libyasta, siirtolaisten ja pakolaisten kohtalo ei ratkea", Amnestyn Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan johtaja Philip Luther sanoo järjestön tiedotteessa.

EU-komissio julkaisee keskiviikkona uuden maahanmuuttosuunnitelman. EUObserverin mukaan EU-maat riitelevät komission ehdotuksesta ottaa vastaan ja sijoittaa 20 000 pakolaista eri jäsenmaihin. Suunnitelmaa vastustavat erityisesti Britannia ja Unkari.

Riitelyä aiheuttavalla aloitteella on lähinnä symbolinen merkitys uudelleensijoitettavien pakolaisten alhaisen määrän vuoksi. Tänä vuonna Välimeren yli on saapunut yli 63 400 ihmistä. Uudenmaan läänin kokoiseen Libanoniin on paennut arviolta 1,3 miljoonaa syyrialaista pakolaista ja Turkissa olevien pakolaisten määrän arvellaan tänä vuonna nousevan 1,9 miljoonaan.

YK:n erityisraportoija Francois Crépeau on ehdottanut, että globaalin pohjoisen maat ottaisivat vastaan viidessä vuodessa miljoona syyrialaista.

Komissio ehdottanee myös, että EU:hun jo saapuneet pakolaiset hajasijoitettaisiin jäsenmaihin silloin, kun kyseessä on "suuri tulijavirta", EUObserver kertoo. Kiintiöiden koko määrittyisi jäsenvaltion väestön koon, talouden vahvuuden, työttömyystason ja jo vastaanotettujen pakolaisten määrän mukaan.

11.5.2015 klo 17.40 Lisätty tekstin viimeinen kappale.

Maahanmuutto  välimeri  pakolaiset  libya 
Viite