Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Patrick Nouhailler / Flickr

Hiljainen hauta. Välimereen on kuollut tänä vuonna jopa yli 1700 ihmistä. Patrick Nouhailler / Flickr

Hiljainen hauta. Välimereen on kuollut tänä vuonna jopa yli 1700 ihmistä.

Euroopan parlamentti: pysyvä pelastusoperaatio Välimerelle

29.4.2015 18.47

Kati Pietarinen

Euroopan parlamentti hyväksyi tänään päätöslauselman, jossa se kehottaa EU:ta käynnistämään Välimerellä pysyvän humanitaarisen pelastusoperaation, joka toimisi kansainvälisillä vesillä. Kaikkien jäsenvaltioiden tulisi osallistua pelastusoperaation taloudellisesti sekä antamalla sen käyttöön varusteita ja voimavaroja. Parlamentin jäsenet kehottavat EU:ta osallistumaan tällaisen operaation rahoitukseen. Päätöslauselma on poliittinen kannanotto, eikä se velvoita EU:ta toimimaan.

Eurokansanedustaja Heidi Hautala sanoi viime perjantaina toimittajakahveilla Helsingissä, että humanitaarisen pelastusoperaatioon tarvitaan 70 miljoonaa euroa. Rahaa ei ole varattu valmiiksi EU:n budjettiin, mutta parlamentti voisi Hautalan mukaan äänestää koko budjettia vastaan, jos pelastusoperaatiolle ei saada rahoitusta.

Humanitaarisen pelastusoperaation aloittamista on vaadittu laajasti. Lukuisat ihmisoikeusjärjestöt, YK:n erityisraportoija ja YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon ovat kehottaneet EU:ta viime viikolla sovittua tiukempiin toimiin ihmisten pelastamiseksi.

Tällä hetkellä Välimerellä on käynnissä vain kaksi rajavalvontavirasto Frontexin operaatiota: Triton, joka toimii ensisijaisesti Italian aluevesillä ja Poseidon Sea Egeanmerellä Kreikan edustalla. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan suurin osa kuolemaan johtavista turmista sattuu kansainvälisillä vesillä, joilla Frontex ei toimi. Lisäksi Frontexin operaatioiden ensisijainen tarkoitus on rajojen valvonta, ei ihmisten pelastaminen. Frontexin pääjohtaja Fabrice Leggeri totesi viime viikolla The Guardian -lehdelle, ettei siirtolaisten pelastaminen voi olla prioriteettina Triton-operaatiossa. Viime torstaina Eurooppa-neuvosto lupasi kolminkertaistaa Tritonin rahoituksen, mutta on epäselvää, mikä osuus varoista käytetään pelastustoimiin ja mikä rajavalvontaan.

Vuoden 2014 ajan toiminen Italian laivaston Mare Nostrum -operaation aikana Välimerellä pelastettiin 150 810 ihmistä. Operaatio lopetettiin, koska useat muut jäsenmaat eivät halunneet osallistua sen kuluihin. Tänä vuonna Välimereen on kuollut jopa 1700 ihmistä, yli sata kertaa sen verran, mitä viime vuonna samalla ajanjaksolla.

Europarlamentin vihreät olisivat halunneet päätöslauselmaan mukaan myös vaatimuksen syyrialaisten viisumivaatimuksen poistosta, mutta se ei saanut täysistunnossa tarpeeksi tukea. Viisumien vaatiminen kriisimaista tulevilta on syy sille, etteivät turvapaikanhakijat pääse matkustamaan turvallisesti Eurooppaan hakemaan turvapaikkaa, vaan pyrkivät meren yli salakuljettajien paateilla.

välimeri  euroopan unioni 


Lisää aiheesta:Viite