Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Paljon pelissä. Parlamentin uuden puhemiehen valinta heijastuu koko EU:n tulevaisuuteen.

Paljon pelissä. Parlamentin uuden puhemiehen valinta heijastuu koko EU:n tulevaisuuteen.

Europarlamentti äänestää puhemiehestä – vaakalaudalla EU:n tulevaisuus, suosikkina Berlusconin puoluetoveri

16.1.2017 21.53

Riikka Suominen

Euroopan parlamentti äänestää huomenna tiistaina parlamentin seuraavasta puhemiehestä. Valinta on tärkeä, ja ilmapiiri parlamentissa jännittynyt. Kaikkia EU:n liikkeitä leimaa tällä hetkellä huoli unionin tulevaisuudesta.

“Euroopan tilanne niin vakava, että se pitää huomioida puhemiesvaalissakin”, sanoo meppi Heidi Hautala (vihr.).

Toisissa olosuhteissa puhemiehen rooli voisi olla lähinnä seremoniallinen. Nyt uuden puhemiehen tulisi osaltaan vakuuttaa eurooppalaiset unionin tulevaisuudesta. Puhemiehen pitäisi näyttää, että instituutiot ovat kansalaisia, eivät eliittiä varten.

Sanomalehti Washington Postiin haastateltu Alexander Stubb (kok) sanoo, että tehtävä on yksi EU:n viidestä merkittävimmästä.

Silti kansalaisista tuskin kukaan tietää puhemiehen nimeä. Se ei ole kansalaisten vika, vaan kertoo lähinnä Euroopan etäisyydestä, ja ehkä myös median epäonnistumisesta.

Huono uutinen EU-myönteisille on, että kukaan tehtävään tarjolla olevista tuskin lisää unionin suosiota. Ehdokkaista kukaan ei ole raikas tuulahdus.

Ennakkosuosikki on italialainen Antonio Tajani, 63. Hän on oikeistolaisen Forza Italia puolueen edustaja. Puolue tunnetaan kohupääministeri Silvio Berlusconista.
Parlamentin konservatiivit, esimerkiksi Suomen kokoomus ja perussuomalaiset, kannattaa Tajania. Tajani haluaa vahvan parlamentin.
Pirkko Ruohonen (ps) kertoo vakuuttuneensa siitä, että Pajani on kieltäytynyt vastaanottamasta komission puolen miljoonan euron siirtymärahaa, joka olisi kuulunut hänelle entisenä komissaarina.
Vasemmistopuolueet ja vihreät suhtautuvat Tajaniin penseästi.
“Kannattaa muistaa, että Tajani on Berlusconin vanha aseenkantaja”, sanoo rkp:n Nils Torvalds.
Erityisesti huolta herättää Tajanin taantumuksellinen suhtautuminen tasa-arvoon.

Parlamentin puhemiehenä on vain kaksi kertaa ollut nainen.
“Jos Tajani valitaan, ollaan tilanteessa, jossa sekä Euroopan parlamenttia, komissiota että neuvostoa johtaa oikeistolaista EPP-puoluetta edustava kuusikymppinen mies. Tämä ei vastaa monimuotoista Eurooppaa, jossa elämme”, kirjoittaa Miapetra Kumpula-Natri (sd) blogissaan.

EU:n tulevaisuutta linjataan nyt veitsi kurkulla. Jos parlamentti valitsee Tajanin, ei se vaikuta uudistumiskykyiseltä. Tajani on entinen liikennekomissaari. Siinä virassa häneen yhdistettiin autojen päästöhuijaukset. Tämä voi näyttää siltä, että EU-viroissa saa vehkeillä miten paljon vain, ja silti siitä palkitaan. Pahimmillaan tällainen tarjoaa populisteille ja muille radikaaleille lisää bensaa liekkeihin.

Väistyvä puhemies, saksalaisdemari Martin Schultz valmistautuu Saksan vaaleihin. Niissä hän aikoo haastaa istuvan liittokansleri Angela Merkelin.

euroopan unioni 
Viite