Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Flickr / Greenpeace India (CC-BY-ND)

Greenpeacen mielenosoitus Intiassa
Ahtaalla. Vuonna 2001 perustettu Intian Greenpeace on vaarassa kaatua maan hallituksen toimien seurauksena. Kuva vuodelta 2005.Flickr / Greenpeace India (CC-BY-ND)

Ahtaalla. Vuonna 2001 perustettu Intian Greenpeace on vaarassa kaatua maan hallituksen toimien seurauksena. Kuva vuodelta 2005.

Intia panee järjestöt ahtaalle – onko syynä laki vai politiikka?

15.5.2015 8.43

Lasse Leipola

Intia on perunut tuhansien kansalaisjärjestöjen luvat ottaa vastaan ulkomaista rahoitusta. Perusteena on puutteellinen raportointi varojen käytöstä.

Esimerkiksi Intian Greenpeacen toiminta on vaarassa katketa, sillä sen rahat loppuvat kesäkuun alussa ellei jäädytettyjä varoja saada käyttöön. Fordin säätiön tuki intialaisille oppilaitoksille on jäädytetty kansallisen edun ja turvallisuuden nimissä.

Intian sisäministeri Kiren Rijiju sanoi Indian Express -lehden haastattelussa, että toimenpiteet johtuvat järjestöistä itsestään ja siitä, että niiden toimintaa on aiemmin katsottu läpi sormien.

”Jos järjestö toimii sääntöjen mukaan, sisäministeriöllä ei ole syytä asettaa rajoituksia. Kaikkien järjestöjen tulee toimia lain mukaisesti”, Rijiju sanoi Indian Expressille.

Muun muassa Yhdysvallat ja Saksa ovat vaatineet Intialta tarkempia selvityksiä toimenpiteiden epämääräisistä perusteista. Greenpeace epäilee, että kyseessä on poliittinen ajojahti.

”Johtuuko se siitä, että Greenpeace on kertonut tuholaismyrkystä teessä, ilmansaasteista tai puhtaammasta ja oikeudenmukaisemmasta Intiasta, joka kuuluu kaikille intialaisille?” maajohtaja Samit Aich kysyy.

intia  kansalaisjärjestöt  greenpeace  kansalaisyhteiskunta  aktivismi 
Viite