Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

www.vanderbellen.at/presse

Presidentti. Vihreiden ehdokas Alexander Van der Bellen voitti Itävallan presidentinvaalit niin ensimmäisellä kuin uusintakierroksellakin.www.vanderbellen.at/presse

Presidentti. Vihreiden ehdokas Alexander Van der Bellen voitti Itävallan presidentinvaalit niin ensimmäisellä kuin uusintakierroksellakin.

Itävallan presidentinvaali kääntyi vihreän eduksi viime hetkellä – äänestäjät nuoria naisia

5.12.2016 16.24

Emmi Skytén

Euroopan arvoliberaalit johtajat ovat huokaisseet helpotuksesta sen jälkeen, kun vihreiden ehdokas Alexander Van der Bellen voitti Itävallan presidentinvaalit eilen sunnuntaina. Toisena ehdokkaana oli äärioikeistolaisen FPÖ-puolueen Norbert Hofer.

Ranskan presidentti François Hollande sanoi uutistoimisto AP:n mukaan itävaltalaisten tehneen valinnan "Euroopan ja avoimuuden puolesta".

Saksan varakansleri ja sosialidemokraattisen SPD-puolueen johtaja Sigmar Gabriel tviittasi puolestaan kiven pudonneen Euroopan sydämeltä.

"Itävallan vaalit ovat selvä järjen voitto oikeistopopulismia vastaan", Gabriel kirjoittaa tviitissään.

Sekä Ranskassa että Saksassa käydään ensi vuonna tärkeät vaalit, ja molemmissa maissa oikeistopopulistiset puolueet ovat saaneet kannatusta.

Myös vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö onnitteli Van der Belleniä.

"Tämän tuloksen antama toivo on tärkeää tänä vuonna, jona ihmisyys, avoimuus, solidaarisuus, demokratia ja oikeusvaltio ovat olleet testissä. Se antaa uskoa siihen, että Eurooppa kykenee yhdessä ratkomaan edessämme olevia haasteita nojaamalla ihmisyyteen ja yhteistyöhön", sanoo Niinistö.

Itävallan presidentinvaalien toinen kierros järjestettiin ensimmäisen kerran viime toukokuussa. Vaalikierros uusittiin äärioikeistopuolue FPÖ:n valitettua ääntenlaskussa tapahtuneista virheistä.


Vielä muutamia
päiviä ennen äänestystä Van der Bellenin voitto oli epävarma. Hän sai kuitenkin äänestäjiä liikkeelle viime hetkillä, kirjoittaa saksalainen Frankfurter Allgemeine.

Van der Bellen sai ensimmäisissä, toukokuussa käydyissä vaaleissa noin 31 000 ääntä Norbert Hoferia enemmän. Uusintakierroksella ääniero Van der Bellenin hyväksi oli melkein kymmenkertainen, kirjoittaa itävaltalainen Der Standard -lehti.

Standardin mukaan Van der Bellen sai tällä vaalikierroksella houkuteltua uurnille sellaisia äänestäjiä, jotka olivat edellisellä kierroksella jättäneet äänestämättä. Toukokuun vaalien jälkeen Van der Bellen pyrki saamaan enemmän kannatusta maaseudulla, minkä ansiosta hän sai tällä kertaa enemmän ääniä maltilliselta oikeistolta. Suosituin Van der Bellen oli kuitenkin kaupunkialueilla, analysoi Standard vaalien tulosta.

Erityisesti nuoret naiset ja korkeakoulutetut äänestivät Van de Belleniä, kun taas Hofer sai eniten kannatusta 30-59 -vuotiaiden miesten keskuudessa, kertoi saksalainen die Zeit -lehti.

Van der Bellenin voitto oli samalla mielenilmaus Hoferia vastaan, mutta se ei vielä tarkoita, että Itävalta olisi muuttumassa liberaalimmaksi, Frankfurter Allgemeine arvioi. Hoferin äärioikeistolainen FPÖ on ollut mukana Itävallan politiikassa jo pitkään, ja gallupeissa se on vahvimpia puolueita.
Viite