Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

United Nations

Addis Abeban kehitysrahoituskokouksen logo
Kolmas kerta. Kehitysrahoitusta on puitu aiemmin Monterreyssä 2002 ja Dohassa 2008.United Nations

Kolmas kerta. Kehitysrahoitusta on puitu aiemmin Monterreyssä 2002 ja Dohassa 2008.

Löytyvätkö avaimet kestävään kehitykseen Etiopiasta?

16.6.2015 8.39

Lasse Leipola

Heinäkuussa Addis Abebassa järjestettävässä kehitysrahoituskokouksessa on määrä sopia siitä, millä keinoilla syyskuussa New Yorkin huippukokouksessa sovittavat kestävän kehityksen tavoitteet saavutetaan.

”Jos tarvittavaa sopimusta ei saada aikaiseksi heinäkuussa, neuvottelut jatkuvat jollain tavalla kehitysrahoituskonferenssin ja korkean tason huippukokouksen välillä. Se olisi valitettavaa, koska sillä prosessilla on oma neuvotteluprosessinsa ja sen haasteet. Nyt olisi mahdollisuus käsitellä kestävän kehityksen edistämistä kokonaisuutena”, kertoo ulkoasiainneuvos Pekka Hukka ulkoministeriöstä.

Hänen mukaansa neuvottelut ovat olleet tähän asti varsin muodollisia.

”Tilanne käy vakavammaksi viimeisellä neuvottelukierroksella, kun alkaa olla tarve löytää yhteisymmärrys ja sopia loppuasiakirjan sisällöstä.”

Hukka arvioi, että hyvän tuloksen avaimet ovat paljolti G77-kehitysmaaryhmän hallussa.

”Toistaiseksi G77 on painottanut varsin perinteistä lähestymistapaa, jossa maailma on edelleen jaettu rikkaiden ja köyhien maiden kesken. Eli keskitytään liikaa valtion rooliin ja julkisen rahoituksen, erityisesti julkisen kehitysavun rooliin.”

Hän toivoo, että loppusuoralla rahoituspalettia saadaan laajennettua niin, että se kattaa laajemmin myös yksityissektorin ja muut rahoitusmahdollisuudet.

New Yorkissa järjestetään tällä viikolla viimeinen valmistelevat neuvotteluita ennen Addis Abeban kokousta.

kehitysyhteistyö  Kestävä kehitys 


Lisää aiheesta:Viite