Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Wikimedia / Dodann

Viktor Orbán
Häirikkö. Viktor Orbán on haalinut valtaa itselleen ja Fidesz-puolueelle. Hiljan hän vaati, että kuolemanrangaistus palautetaan keskusteluun.Wikimedia / Dodann

Häirikkö. Viktor Orbán on haalinut valtaa itselleen ja Fidesz-puolueelle. Hiljan hän vaati, että kuolemanrangaistus palautetaan keskusteluun.

Miksei Fidesziä eroteta EPP:stä?

7.5.2015 9.59

Kati Pietarinen

Unkarilainen Fidesz kuuluu europarlamentin EPP-ryhmään. Fidesziläinen pääministeri Viktor Orbán vaati viime viikolla kuolemantuomion palauttamista keskusteluun. Vihreä Lanka kysyi ryhmän suomalaismepeiltä, miksei Fidesziä eroteta EPP:stä?

”Fideszin linjaukset ovat huolestuttavia, ja EPP:n johto käy niistä vakavia keskusteluita puolueen kanssa. Nythän Orbán onkin korjannut lausuntoaan ja sanonut, että Unkari ei ole ottamassa kuolemantuomiota käyttöön.”

–Sirpa Pietikäinen

”EPP-puolueen puheenjohtaja Joseph Daul ilmoitti keskustelevansa pääministeri Orbánin kanssa tämän lausunnosta ja linjasi, että kuolemantuomio on EPP:n arvojen vastainen eikä asiasta neuvotella. Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker puuttui Orbánin kuolemantuomiota koskevaan lausuntoon välittömästi, ja Orbán vakuutti julkisuuteen ettei tällaista esitystä Unkarissa tehdä. Näistä asioista on keskusteltu varsin kriittisesti EPP:n sisällä.

–Henna Virkkunen

”Edustan EPP-ryhmässä sitä kantaa, jonka mukaan meidän pitäisi suhtautua kriittisemmin Fidesziin. EPP:ssä on koettu, että Fidesziin voidaan vaikuttaa paremmin pitämällä heidät puolueen osana, kuin sulkemalla pois. Uhkana on myös, että suosio siirtyy Unkarissa äärinationalistisen Jobbikin taakse.”

–Petri Sarvamaa
Viite