Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Mehmet Kaplan
Vihreä mies. Ruotsin ympäristöpuolueen asuntoministeri Mehmet Kaplan asuu itsekin Ruotsin ”miljonprogrammetissa” rakennetussa asunossa.Iiro Törmä

Vihreä mies. Ruotsin ympäristöpuolueen asuntoministeri Mehmet Kaplan asuu itsekin Ruotsin ”miljonprogrammetissa” rakennetussa asunossa.

Mitä Ruotsin lähiötaloille kuuluu, Mehmet Kaplan?

5.10.2015 11.06

Emmi Skytén

Ruotsin hallitus aikoo sijoittaa yli 1,2 miljardia euroa uusien asuntojen rakentamiseen ja vanhojen kunnostamiseen seuraavien kahden vuoden aikana. Miksi, asuntoministeri Mehmet Kaplan ympäristöpuolueesta?

”Meillä on ollut suuri pula asunnoista jo vuosikymmeniä. Kysyntää on erityisesti matalan vuokran vuokrataloista. Esimerkiksi monet opiskelijat ovat tilanteessa, että he ovat saaneet opiskelupaikan toisesta kaupungista, mutta eivät voi muuttaa paikkakunnalle asuntopulan takia. Asuntopula on yksi suurimmista Ruotsin valtion ja kaupunkien ongelmista.”

1970-luvulla Ruotsissa toteutettiin ”miljonprogrammet”: miljoona uutta asuntoa lähiöihin. Mitä miljoonaohjelman taloille kuuluu nyt?

”Silloin oli tärkeää rakentaa nopeasti moderneja taloja kasvaville perheille, mutta talojen kestävyys ei ollut tärkeää. Talot eivät ole kovin energiatehokkaita ja niissä on rakennusteknisiä ongelmia, joten niitä pitää remontoida. Useimmat näistä taloista ovat vuokrataloja, joten niiden omistajat rahoittavat remontteja nostamalla vuokria, mikä on vaikeaa matalatuloisille asukkaille.”

Ruotsia kritisoidaan siitä, että asuinalueet ovat kovin eriytyneitä: maahanmuuttajat ja heidän lapsensa asuvat omilla alueillaan ja valkoiset ruotsalaiset omillaan. Onko se ongelma ja mitä sille pitäisi tehdä? 

”Isoissa kaupungeissa on aina ollut erillisiä rikkaiden ja köyhien alueita. Nykyään segregoituminen liittyy ihonväriin. Asian korjaamiseksi tarvitaan kolmea muutosta. Lähiöitä pitää remontoida, jotta ihmiset voisivat olla ylpeitä asuinalueestaan. Työtä pitää luoda, jotta suurempi osa ihmisistä voisi ansaita rahaa ja päästä mukaan yhteiskuntaan. Kolmanneksi köyhät alueet tarvitsevat parhaimmat koulut ja parhaimmat opettajat. Muuten alueiden negatiivisesta kehityksestä ei ole ulospääsyä.”

Olet ollut johtopaikoilla useissa ruotsalaisissa muslimijärjestöissä. Miten uskonto vaikuttaa poliittiseen toimintaasi?

”Ihan yhtä paljon kuin kristityillä tai muiden uskontokuntien edustajilla. Uskonto voi merkitä ihmiselle paljon tai vähän, mutta tärkeää on, että opimme elämään yhdessä. Todellinen monikulttuurisuus tarkoittaa sitä, että emme kohtele muita niin kuin haluaisimme itseämme kohdeltavan, vaan niin kuin toiset haluavat, että heitä kohdellaan.”

Miljöpartiet on nyt ensimmäistä kertaa hallituksessa Ruotsissa. Miten hallitusvastuu muuttaa puoluetta?

”Puolueessa tapahtui suuri muutos jo 2010 kunnallisvaaleissa, kun saimme enemmistön kolmasosassa Ruotsin kunnista. Viime vuoden valtiopäivävaaleissa meillä oli paljon lahjakkaita ja kokeneita paikallispoliitikkoja, jotka tiesivät, miten hallitaan. Olen vuosien varrella nähnyt, kuinka puolueen jäsenten itsetunto ja ymmärrys siitä, mitä vastuun ottaminen tarkoittaa, on kasvanut. Vuonna 2003, kun olin uusi puoluevaltuuskunnassa, kuulin joidenkin vihreiden sanovan, ettei meidän pitäisi olla puolue vaan järjestö, ja vaikuttaa muihin puolueisiin puoluejärjestelmän ulkopuolelta. Nyt puolueen jäseniltä löytyy ymmärrystä sille, että meidän on noustava hallituksiin ja otettava vastuuta.”
Viite