Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Wikimedia Commons/Ggia (CC BY-SA 4.0)

Wikimedia Commons/Ggia (CC BY-SA 4.0)

Pakolaisjärjestön johtaja: turvallisia reittejä Eurooppaan ei juuri ole

12.1.2017 13.58

Emmi Skytén

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n Euroopan johtaja Vincent Cochetel patistaa EU:ta luomaan pakolaisille turvallisia ja laillisia reittejä Eurooppaan.

Turvallisia reittejä ovat Cochetelin mukaan esimerkiksi pakolaiskiintiöt, perheenyhdistäminen ja erilaiset stipendit.

"Näitä turvallisia reittejä ei tällä hetkellä käytännössä ole", sanoi Cochetel tänään torstaina Euroopan parlamentin kansalaisvapauksien valiokunnassa.

Cochetelin mielestä perheenyhdistämistä pitää helpottaa myös siksi, että turvapaikanhakijat etsiytyvät perheenjäsentensä luokse joka tapauksessa.

"Ihminen tulee perheensä luokse joko laillisesti tai laittomasti. Se tapahtuu joka tapauksessa, joten meidän pitäisi säädellä sitä."


Konkreettinen
keino turvapaikanhakijoiden tilanteen helpottamiseksi olisi luoda yhteinen eurooppalainen rekisteröintijärjestelmä. Nyt monessa maassa rekisteröiminen on toivottoman hidasta.

"Ei ole rakettitiedettä selvittää, onko ihmisellä tarvetta kansainväliseen suojeluun. Perusteettomat hakemukset voisi käsitellä nopeutetussa menettelyssä paljon tehokkaammin."

Erityisen huolissaan Cochetel on yksin saapuvista alaikäisistä turvapaikanhakijoista. Heille pitäisi nimittää nopeasti huoltaja.

Cochetelin mukaan joissakin Euroopan maissa alaikäisiä pidetään säilössä kuukausia, koska heille ei voida osoittaa huoltajaa tarpeeksi nopeasti. Europolin mukaan ainakin 10 000 turvapaikanhakijalasta katosi Euroopassa viime vuonna. Monen heistä pelätään joutuneen ihmissalakuljetuksen uhriksi.

Cochetel varoittaa, että turvapaikanhakijoita voi hyvinkin tulla lisää lähivuosina. Silloin EU:n pitäisi olla valmiudessa.

"Euroopalla ei näytä olevan suunnitelma b:tä tai edes suunnitelma a:ta siltä varalta, että turvapaikanhakijoita tulee lisää. Tarvitaan lisää valmiuskapasiteettia. Vuoden 2015 tapahtumat eivät saa toistua."
Viite