Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

freeimages.com

Välimeri
unelmien meri? Maailman mittakaavassa Välimeri on kaikkein vaarallisin paikka siirtolaisille.freeimages.com

unelmien meri? Maailman mittakaavassa Välimeri on kaikkein vaarallisin paikka siirtolaisille.

Ratkaisu Välimeren kuolemiin? "Hallitusten pitäisi ryhtyä ihmissalakuljettajiksi"

11.10.2015 17.08

Annakaisa Suni

Välimerellä on kuollut tänä vuonna 2 989 Eurooppaan pyrkivää ihmistä. International Organization for Migration -järjestö (IOM) päivitti luvun perjantaina.

Maailman mittakaavassa Välimeri on kaikkein vaarallisin paikka siirtolaisille. Taakse jäävät niin Bengalinlahti (460 kuollutta tänä vuonna) kuin USA:n ja Meksikon välinen raja (133 kuollutta tänä vuonna).

Merimatka on hengenvaarallinen, koska sotia ja köyhyyttä pakenevat ihmiset joutuvat turvautumaan salakuljettajien apuun. Laillisia keinoja saapua Eurooppaan ei käytännössä ole. EU ei myönnä viisumeita turvapaikanhakijoille eikä matalapalkkaisiin töihin hakeutuville siirtolaisille.

Ihmissalakuljettajat lastaavat pienet veneet liian täyteen, lähettävät siirtolaiset merelle ilman kuljettajaa, jakavat pelastusliivejä vain osalle jos ollenkaan, voivat pahoinpidellä siirtolaisia ja vahingoittaa veneitä tahallaan, luetteli Kreikan rajavartioston kontra-amiraali Ioannis Karageorgopoulos toimittajille perjantaina Ateenassa.


Ei olisi lainkaan mahdotonta luoda laillisia reittejä Eurooppaan, sanoi Kreikan maahanmuuttoviraston johtaja Maria Stavropoulou.

"Hallitusten pitäisi itse ryhtyä ihmissalakuljettajiksi. Se on ainoa tapa vastustaa salakuljetusjärjestelmää", Stavropoulou sanoi suomalaisten politiikan toimittajien tapaamisessa.

Hänen mukaansa ihmisiä pitäisi hakea suoraan sotaa käyvien maiden naapumaista, kuten Libanonista, jossa on yli miljoona syyrialaista pakolaista. Jos Eurooppaan olisi laillisia reittejä, salakuljettajat eivät voisi käyttää ihmisten hätää hyväkseen.

Siirtolaisjärjestö IOM:n Kreikan-johtaja Daniel Esdras on samaa mieltä. Hänen mukaansa heti Syyrian sodan alettua olisi pitänyt perustaa humanitaarinen käytävä, laillinen reitti pakolaisille Eurooppaan.

Välimeren yli on tänä vuonna selvinnyt hengissä 580 238 siirtolaista, joista yli 175 000 pakenee Syyrian sotaa.


Lisää aiheesta:Viite